MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Marynowana szprotka

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

1 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Marynowana szprotka

Dodaj do planów


Czas przygotowania

24 godz.

Czas gotowania

10 min.

Porcje

1

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Gromadnik marynowany to pyszna przystawka do świeżo gotowanych ziemniaków. Na samą myśl o niej cieknie Ci ślina. Jednak zakup pysznej marynowanej ryby to nie lada wyzwanie. Albo w składzie są konserwanty, albo jest za słony albo za słodki, albo ocet powoduje skurcze kości policzkowych. Aby na zawsze zapomnieć o problemie takiego wyboru, warto nauczyć się samodzielnie marynować ryby w domu, zwłaszcza że jest to zadanie całkowicie proste i szybkie. Przedstawiamy przepis na gromadnika marynowanego – smaczną rybę, tłustą i bardzo bogatą w składniki odżywcze. Gromadnika, podobnie jak szprota, nie trzeba czyścić przed marynowaniem. Całe ryby wraz z głowami nie tylko pięknie wyglądają, ale są również równomiernie marynowane, wchłaniając dokładnie tyle soli i przypraw, ile potrzeba.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 12

Porcje:

1.

Świeżo mrożony gromadnik - 500 g

2.

Sól morska - 25 g

3.

Ocet z białego wina - 50 ml

4.

Cukier - 12 g

5.

Nasiona gorczycy - 1 łyżeczka

6.

Piment - 8 szt.

7.

Czarny pieprz w proszku - 1 łyżeczka

8.

Liść laurowy - 2 szt.

9.

Goździk - 2 szt.

10.

Cytrynowy - ½ szt.

11.

czerwona cebula - 70 g

12.

Woda - 250 ml

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

20%

Tłuszcz

124г

🍚

63%

Węglowodany

390г

🥩

17%

Białko

108г

🔥

2600

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 1 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Gromadnika należy wcześniej rozmrozić i spłukać pod bieżącą wodą. Rybę włóż do durszlaka i poczekaj, aż woda odcieknie. W razie potrzeby osusz gromadnik ręcznikami papierowymi.

2

Krok 2

Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, w małym rondlu wymieszaj sól, cukier i przyprawy, dodaj gorącą wodę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut. Zdejmij z ognia, zalej octem i przykryj rondel pokrywką. Marynata powinna ostygnąć do temperatury pokojowej.

3

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki lub paski (wzdłuż, a nie w poprzek) – według uznania. Nie obierając cytryny, pokrój ją wraz ze skórką w cienkie ćwiartki kół.

4

Krok 4

Gromadnika ułożyć w szklanym słoju, równomiernie posypując warstwy ryby cebulą i plasterkami cytryny. Ostudzoną marynatą polej rybę wraz z przyprawami i zamknij słoik pokrywką.

5

Krok 5

Słoik z gromadnikiem marynowanym pozostawić na dwie godziny w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki na noc lub na jeden dzień. Rybę tę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone