MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Galareta wieprzowa

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Galareta wieprzowa

Dodaj do planów


Czas przygotowania

8 godz.

Czas gotowania

6 godz.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Dla wielu galaretka wieprzowa jest nieodzowną częścią menu noworocznego lub świątecznego. Tradycja ta ma wiele lat: kultywowały ją nasze babcie i prababcie. To prawda, że ​​​​wielu pamięta z dzieciństwa proces przygotowywania galaretowanego mięsa jako dość trudny i długotrwały. Oczywiście nie można nie zgodzić się z tym ostatnim, ale polemizowałbym z pierwszym stwierdzeniem. Nie ma w tej kwestii nic szczególnie trudnego, bo tak naprawdę galaretowate mięso gotuje się niemal cały czas samodzielnie: Twoje zadanie sprowadza się jedynie do obróbki mięsa na różnych etapach. Najpierw należy go umyć (ewentualnie posiekać kości), a gdy będzie ugotowany, pokroić, włożyć do foremek i zalać przecedzonym bulionem. Potrzebujesz bardziej szczegółowych instrukcji? Proszę! Nie masz wątpliwości: Twoje galaretowane mięso okaże się naprawdę smaczne i apetyczne.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Świńskie stopy - do smaku

2.

Wieprzowina - do smaku

3.

Cebula cebulowa - do smaku

4.

Marchewka - do smaku

5.

Korzen pietruszki) - do smaku

6.

Liść laurowy - do smaku

7.

Czosnek - do smaku

8.

Ziarna czarnego pieprzu - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

19%

Tłuszcz

50г

🍚

56%

Węglowodany

148г

🥩

25%

Białko

67г

🔥

1311

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj nóżki wieprzowe. Oczyścić je nożem, następnie dokładnie umyć i kilkakrotnie przepłukać wrzącą wodą. Miąższ wieprzowy umyć i pokroić na duże kawałki.

2

Krok 2

Mięso wieprzowe i podudzia przełożyć do dużego rondla. Zalać wodą pitną tak, aby przykryła mięso warstwą o wysokości 1,5 cm. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.

3

Krok 3

Usuń piankę łyżką cedzakową. Cebulę, marchewkę i korzeń pietruszki obieramy, następnie grubo siekamy i lekko podsmażamy na rozgrzanej patelni bez oleju. Dodać do garnka z wieprzowiną.

4

Krok 4

Zmniejsz ogień do niskiego. Dusić pod przykryciem przez pięć godzin. Nie dodawaj wody. 30 minut przed gotowaniem dodać liść laurowy i ziarna pieprzu. Dodaj sól do smaku.

5

Krok 5

Zdejmij mięso i warzywa z patelni. Bulion przecedzić przez podwójną gazę do czystego rondla. Przykryj pojemnik pokrywką i przechowuj w ciepłym miejscu do czasu użycia.

6

Krok 6

Usuń miąższ z nóg i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Drobno posiekaj mięso wieprzowe. Całe mięso włóż do foremek i posyp czosnkiem. Przecedzony bulion wlać cienkim strumieniem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

7

Krok 7

Wstawić do lodówki na 4–5 godzin. Gdy stwardnieje, ostrożnie zeskrob łyżką zaschnięty tłuszcz, który wypłynął na wierzch. Przed podaniem grubo posiekaj galaretę i udekoruj według uznania.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone