Czas gotowania
1 godz.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przystawka z gruszką i serem
Wszystkich składników: 5
Porcje:
żelatyna - 20 g
Ser topiony - 150 g
Cukier - 300 g
Suszone gruszki - 6 szt.
Niebieski ser - 400 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
178г
🍚
Węglowodany
503г
🥩
Białko
104г
🔥
Kcal
Obierz gruszki, przekrój je na pół i usuń rdzeń. W rondlu zagotuj 500 ml wody, dodaj cukier.
Umieść gruszki w syropie. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Studzimy w syropie. Połóż gruszki na ręcznikach papierowych i włóż do lodówki. Syrop z gruszek odcedzić, oddzielić 100 ml i namoczyć w nim żelatynę. Gdy żelatyna spęcznieje, podgrzewaj ją do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzając do wrzenia i nie mieszając. Niech lekko ostygnie.
Ser pleśniowy rozgnieć widelcem i wymieszaj z serkiem śmietankowym i żelatyną na gładką masę. Podziel masę na 3 równe części.
Przykryj prostokątną patelnię folią spożywczą. Połóż pierwszą warstwę masy serowej i połóż na niej połowę gruszek. Ponownie ułóż warstwę sera, następnie gruszki. Przykryj ostatnią warstwą sera, wyrównaj powierzchnię i włóż do lodówki na 6 godzin. Następnie ostrożnie wyjmij przystawkę z formy, przełóż ją na talerz i zdejmij folię. Pokrój na porcje.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku