MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Proste ciasto z twarogiem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Proste ciasto z twarogiem

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Nie ma nic smaczniejszego niż domowe wypieki: kawałek prostego ciasta z twarogiem i kubek gorącego napoju z łatwością przeniosą Cię w świat gastronomicznych rozkoszy. Aby przygotować ten deser, nie trzeba zagniatać ciasta. Wystarczy kupić w sklepie gotowe ciasto francuskie. Lepiej zdecydować się na drożdże, wtedy deser okaże się przewiewny i puszysty. Ale będziesz musiał trochę ciężej popracować nad nadzieniem twarogowym. Aby ciasto dobrze się upiekło, twarożek należy krótko odcisnąć, aby odsączyć nadmiar płynu, a następnie zmielić na jednolitą masę bez ziaren. Szczególną atrakcją dania jest roztopione masło i cukier, którymi należy polać ciasto 10 minut przed jego gotowością. Dzięki temu uzyska chrupiącą, słodką skórkę.

Lista składników

Wszystkich składników: 12

Porcje:

1.

Drożdżowe ciasto francuskie Talosto - 500 g

2.

Twarożek 18% (tłuszcz) - 700 g

3.

Kurze jajo - 4 szt.

4.

Krem 33% (klasyczny) - 300 ml

5.

Brązowy cukier Metro Chef Demerara - 200 g

6.

Semolina semolina - 30 g

7.

Masło - 10 g

8.

Mielony cynamon - 7 g

9.

Kandyzowane owoce - 100 g

10.

Cukier waniliowy - 7 g

11.

Brązowy cukier Metro Chef Demerara - 20 g

12.

Masło - 50 g

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

37%

Tłuszcz

403г

🍚

48%

Węglowodany

521г

🥩

15%

Białko

168г

🔥

6408

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 6 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na prosty placek z twarogiem. Twarożek wycisnąć w woreczku z gazy, umieścić pod ciśnieniem na 30 minut, następnie przetrzeć przez sito. Drobno posiekaj kandyzowane owoce i wymieszaj z semoliną.

2

Krok 2

Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka ubić z cukrem waniliowym, dodać śmietanę, starty twarożek i dokładnie wymieszać na gładką masę.

3

Krok 3

Białka ostudzić i następnie ubić na puszystą pianę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem dodawać cukier i ubijać, aż powstanie stabilna piana. Stopniowo, mieszając szpatułką od dołu do góry, do masy twarogowej dodajemy ubite białka. Następnie kandyzowane owoce z semoliną dokładnie wymieszać.

4

Krok 4

Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Ciasto rozmrozić wcześniej, następnie rozciągnąć je rękoma i włożyć do formy tak, aby wystawało lekko poza brzeg.

5

Krok 5

Rozłóż nadzienie twarogowe, przykryj delikatnie brzegami ciasta, uprzednio je równomiernie przycinając i robiąc nacięcia co 2 cm. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45–50 minut.

6

Krok 6

Na patelni rozpuść masło z 1 łyżką. l. cukier, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. 10 minut przed przygotowaniem wylej tę mieszaninę na ciasto.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone