Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Samsa
Wszystkich składników: 15
Porcje:
Polędwica wołowa - 200 g
Cebula cebulowa - 300 g
Topiony tłuszcz wołowy - 70 g
Mielony kminek - 2 g
Sól - 5 g
Zmielony czarny pieprz - 2 g
Maka jaglana - 500 g
Mleko 3,2% - 260 ml
Sól - 12 g
Kremowa margaryna - 50 g
Gruby tłuszcz z ogona - 100 g
Rafinowany olej roślinny - 50 g
Maka jaglana - 50 g
Kurze jajo - 1 szt.
Sezam - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
374г
🍚
Węglowodany
358г
🥩
Białko
137г
🔥
Kcal
Z tłuszczu z ogona usmaż tłuszcz i przecedź przez durszlak wyłożony gazą. Podgrzej mleko i margarynę do temperatury pokojowej.
Zagnieść ciasto z mąki, soli, mleka i margaryny. Dodaj olej roślinny, ponownie ugniataj. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 2 mm i posmaruj tłustym tłuszczem z ogona. Lekko osusz, około 5 minut, i zwiń. Pokroić na kawałki tej samej wielkości, po 80 gramów każdy. Oprósz mąką i każdy kawałek ciasta rozwałkuj na płaski placek. Ułóż tortille w stos i przykryj serwetką.
W przypadku mięsa mielonego mięso, tłuszcz i cebulę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i kminkiem, wymieszać.
Na podpłomyku ułóż 50 g nadzienia i uformuj trójkątną samosę. Posmarować lekko roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec samsa w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 15-20 minut na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku