MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciasto z mandarynkami w zwykłym piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Ciasto z mandarynkami w zwykłym piekarniku

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 10 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Bujne, zwiewne, miękkie, z chrupiącą cukrową skórką. Nawet początkująca gospodyni domowa może upiec proste ciasto mandarynkowe w piekarniku, bo nie jest to wcale trudne. Pachnące ciasteczka mandarynkowe nadają się szczególnie na przytulne przyjęcie herbaciane z rodziną lub przyjaciółmi w długie zimowe wieczory.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Cukier waniliowy - 30 g

2.

Mandarynka - 4 szt.

3.

Jajka - 2 szt.

4.

Masło - do smaku

5.

Kwaśna śmietana - do smaku

6.

Mąka - do smaku

7.

Proszek do pieczenia - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

42%

Tłuszcz

106г

🍚

50%

Węglowodany

126г

🥩

8%

Białko

19г

🔥

1531

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak zrobić ciasto z mandarynkami w piekarniku jest proste? Najpierw przygotuj produkty zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Wybierz duży wybór jaj. Weź 3 małe. Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Wybieraj mandarynki, które są słodkie i pachnące. Włącz piekarnik na 180 stopni wcześniej.

Jak zrobić ciasto z mandarynkami w piekarniku jest proste? Najpierw przygotuj produkty zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Wybierz duży wybór jaj. Weź 3 małe. Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Wybieraj mandarynki, które są słodkie i pachnące. Włącz piekarnik na 180 stopni wcześniej.
2

Krok 2

Mandarynki umyj, obierz i pokrój na kawałki.

Mandarynki umyj, obierz i pokrój na kawałki.
3

Krok 3

Jajka połączyć z cukrem i ubić mikserem na puszystą masę. Lekkość ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Masy nie można ubijać bezpośrednio do białości i do gęstości - białko straci pęcherzyki powietrza unoszące ciasto. I w tym przypadku nawet proszek do pieczenia nie pomoże. Ciasto albo wyrośnie całkowicie, albo wyrośnie bardzo słabo.

Jajka połączyć z cukrem i ubić mikserem na puszystą masę. Lekkość ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Masy nie można ubijać bezpośrednio do białości i do gęstości - białko straci pęcherzyki powietrza unoszące ciasto. I w tym przypadku nawet proszek do pieczenia nie pomoże. Ciasto albo wyrośnie całkowicie, albo wyrośnie bardzo słabo.
4

Krok 4

Dodaj|dodaj| śmietanę i ponownie ubijaj, aż będzie gładka.

Dodaj|dodaj| śmietanę i ponownie ubijaj, aż będzie gładka.
5

Krok 5

Częściami wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dzięki przesianiu mąka zostanie nasycona tlenem, a gotowe ciasto będzie delikatniejsze i bujniejsze.

Częściami wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dzięki przesianiu mąka zostanie nasycona tlenem, a gotowe ciasto będzie delikatniejsze i bujniejsze.
6

Krok 6

Ciasto ubić mikserem na niskich obrotach lub wymieszać szpatułką. Ciasto powinno być lepkie, półgęste. Należy pamiętać, że w zależności od jakości mąki i wielkości jaj może być potrzebna mniej lub więcej mąki. Dlatego skup się na spójności testu.

Ciasto ubić mikserem na niskich obrotach lub wymieszać szpatułką. Ciasto powinno być lepkie, półgęste. Należy pamiętać, że w zależności od jakości mąki i wielkości jaj może być potrzebna mniej lub więcej mąki. Dlatego skup się na spójności testu.
7

Krok 7

Ciasto wlać do natłuszczonej formy do pieczenia. Mam formę o średnicy 20 cm, na ciasto układam plasterki mandarynki.

Ciasto wlać do natłuszczonej formy do pieczenia. Mam formę o średnicy 20 cm, na ciasto układam plasterki mandarynki.
8

Krok 8

Na wierzchu rozłóż kawałki masła. Całość posyp cukrem waniliowym. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od cech Twojej techniki.

Na wierzchu rozłóż kawałki masła. Całość posyp cukrem waniliowym. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od cech Twojej techniki.
9

Krok 9

Gotowe ciasto mandarynkowe przełożyć na talerz, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!

Gotowe ciasto mandarynkowe przełożyć na talerz, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone