Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Czas gotowania
15 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Winegret z majonezem przygotowuje się rzadziej niż z olejem roślinnym, ale mimo to ta opcja również ma prawo istnieć. Smak tego dania jest znacznie delikatniejszy, dlatego wielu osobom je smakuje. Przepis różni się od klasycznego jedynie dressingiem, chociaż w razie potrzeby skład winegretu można nieco zmienić, np. zamiast ogórków kiszonych wziąć śledź marynowany lub lekko solony. Jeśli chcesz więcej świeżości, dodaj do sałatki odrobinę posiekanej białej kapusty, lekko startej z solą.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Buraczany - 300 g
Ziemniak - 200 g
Marchewka - 150 g
Cebula - 120 g
Solone ogórki - 100 g
Groszek zielony konserwowy - 100 g
majonez - 100 g
Olej roślinny - 2 łyżka
Ocet z białego wina - 2 łyżka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
108г
🍚
Węglowodany
134г
🥩
Białko
28г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki winegretu. Buraki, ziemniaki i marchewkę dokładnie umyj szczoteczką. Lekko osusz i zawiń każde warzywo korzeniowe w folię. Ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200°C: ziemniaki i marchewka około 40 minut, buraki godzinę. Gotowość zależy od wielkości warzyw, należy to sprawdzić nakłuwając je widelcem. Ostudzić.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełóż do dużej miski i zalej białym octem winnym. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. A następnie odcedź na durszlaku.
Ostudzone warzywa korzeniowe obieramy i pojedynczo kroimy w drobną kostkę. W osobnym naczyniu wymieszaj buraki z olejem roślinnym: dzięki temu mniej prawdopodobne będzie zabarwienie pozostałych składników winegretu.
Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Dodajemy do miski razem z marynowaną cebulą. Na oleju umieść ziemniaki, marchewkę i buraki oraz zielony groszek.
Warzywa doprawiamy majonezem. Sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i przełóż do salaterki. Gotowy winegret można ozdobić liśćmi dowolnej zieleni.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku