MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Jak farbować jajka burakami na Wielkanoc

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Jak farbować jajka burakami na Wielkanoc

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz. 15 min.

Czas gotowania

20 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jak pofarbować jajka burakami na Wielkanoc? Wszystkie szczegóły znajdziesz w naszym przepisie. Nawiasem mówiąc, ta metoda jest bardzo niedroga: jajka są barwione świeżo wyciśniętym sokiem z buraków, więc Twoje wydatki będą minimalne. Jakiego koloru będą jajka? Piękny róż: jego intensywność zależy od czasu kontaktu z sokiem. Rezultatem będzie bardzo imponująca, prawdziwie świąteczna opcja. Ponadto zdecydowanie lepsze jest stosowanie barwników naturalnych niż sztucznych, ponieważ cokolwiek powiesz, wnikają one do środka przez pory skorupki jajka.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Białe jajka - 6 szt.

2.

Buraczany - 1 kg

3.

Sól - 1 łyżeczka

4.

Ocet stołowy - 4 łyżka

5.

Rafinowany olej roślinny do smarowania jaj - 2 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

30%

Tłuszcz

63г

🍚

44%

Węglowodany

92г

🥩

25%

Białko

53г

🔥

1190

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Buraki dokładnie umyj ciepłą bieżącą wodą za pomocą pędzla, a następnie zetrzyj je na średniej lub drobnej tarce do dużej miski.

2

Krok 2

Posolić starte buraki i wymieszać. Pozostaw na 15 minut, aby puściło więcej soku. Następnie buraki układamy porcjami na podwójnie złożonej gazie i wyciskamy na patelnię. Dodać ocet i wymieszać.

3

Krok 3

Umyj jajka ciepłą bieżącą wodą. Umieścić w rondlu. Napełnij zimną wodą. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Jajka ugotuj na twardo (10 minut).

4

Krok 4

Do szklanek wlać sok z buraków i ocet. Jajka należy zanurzać pojedynczo w soku i pozostawić w nim na około 1 godzinę. Ten sam pojemnik z sokiem można wykorzystać kilkukrotnie.

5

Krok 5

Na metalowej kratce ułóż pisanki zabarwione na piękny różowy kolor sokiem z buraków, podkładając pod nie papierowe ręczniki. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

6

Krok 6

Nasmaruj kolorowe jajka rafinowanym olejem roślinnym. Ułożyć na osobnym talerzu lub udekorować nimi talerze z ciastami wielkanocnymi lub ciastami wielkanocnymi. Krashenki są gotowi!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone