MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Jak farbować jajka burakami na Wielkanoc

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Jak farbować jajka burakami na Wielkanoc

Czas przygotowania

1 godz. 15 min.

Czas gotowania

20 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jak pofarbować jajka burakami na Wielkanoc? Wszystkie szczegóły znajdziesz w naszym przepisie. Nawiasem mówiąc, ta metoda jest bardzo niedroga: jajka są barwione świeżo wyciśniętym sokiem z buraków, więc Twoje wydatki będą minimalne. Jakiego koloru będą jajka? Piękny róż: jego intensywność zależy od czasu kontaktu z sokiem. Rezultatem będzie bardzo imponująca, prawdziwie świąteczna opcja. Ponadto zdecydowanie lepsze jest stosowanie barwników naturalnych niż sztucznych, ponieważ cokolwiek powiesz, wnikają one do środka przez pory skorupki jajka.

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Białe jajka - 6 szt.

2.

Buraczany - 1 kg

3.

Sól - 1 łyżeczka

4.

Ocet stołowy - 4 łyżka

5.

Rafinowany olej roślinny do smarowania jaj - 2 łyżka

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

30%

Tłuszcz

63г

🍚

44%

Węglowodany

92г

🥩

25%

Białko

53г

🔥

1190

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 6 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Buraki dokładnie umyj ciepłą bieżącą wodą za pomocą pędzla, a następnie zetrzyj je na średniej lub drobnej tarce do dużej miski.

2

Krok 2

Posolić starte buraki i wymieszać. Pozostaw na 15 minut, aby puściło więcej soku. Następnie buraki układamy porcjami na podwójnie złożonej gazie i wyciskamy na patelnię. Dodać ocet i wymieszać.

3

Krok 3

Umyj jajka ciepłą bieżącą wodą. Umieścić w rondlu. Napełnij zimną wodą. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Jajka ugotuj na twardo (10 minut).

4

Krok 4

Do szklanek wlać sok z buraków i ocet. Jajka należy zanurzać pojedynczo w soku i pozostawić w nim na około 1 godzinę. Ten sam pojemnik z sokiem można wykorzystać kilkukrotnie.

5

Krok 5

Na metalowej kratce ułóż pisanki zabarwione na piękny różowy kolor sokiem z buraków, podkładając pod nie papierowe ręczniki. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

6

Krok 6

Nasmaruj kolorowe jajka rafinowanym olejem roślinnym. Ułożyć na osobnym talerzu lub udekorować nimi talerze z ciastami wielkanocnymi lub ciastami wielkanocnymi. Krashenki są gotowi!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone