MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zupa z soczewicy z warzywami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zupa z soczewicy z warzywami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Zupa jarzynowa z soczewicą to prawdziwy ratunek dla wegetarian, ponieważ soczewica zaspokaja zapotrzebowanie na białko nie gorzej niż mięso, ryby czy drób! Dodatkowo zupa z soczewicy to idealna propozycja na szybki stół: już jedna miska zupy naładuje Cię energią na cały dzień! Aby nadać pierwszemu daniu wyrazisty smak, użyj przypraw. Kurkuma, kminek, kozieradka, papryka i płatki chili harmonijnie łączą się z czerwoną soczewicą. Przed podaniem zupę dekorujemy drobno posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, posypujemy sezamem lub siemieniem lnianym, osobno podajemy grzanki czosnkowe.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 16

Porcje:

1.

Czerwona soczewica - 150 g

2.

Marchewka - 1 szt.

3.

czerwona papryka - 1 szt.

4.

Pomidor - 1 szt.

5.

Łodygi selera - 2 szt.

6.

Czosnek - 2 ząbek

7.

Por - 1 szt.

8.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka

9.

Sok cytrynowy - 1 łyżka

10.

Kurkuma - 1 łyżeczka

11.

Słodka papryka - ½ łyżeczka

12.

Pasta curry - 1 łyżeczka

13.

Pietruszka - 2 pęczek

14.

Kolendra - 2 pęczek

15.

Sezam - 2 łyżka

16.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

29%

Tłuszcz

82г

🍚

51%

Węglowodany

145г

🥩

20%

Białko

57г

🔥

1593

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Białą część pora przekrój wzdłuż i dokładnie opłucz zimną wodą – pomiędzy warstwami cebuli może znajdować się piasek. Cebulę pokroić w półpierścienie. Zielone liście nie będą Ci tutaj potrzebne.

2

Krok 2

Marchewkę pokroić w cienkie paski. Paprykę słodką przekrój wzdłuż, usuń nasiona i błony. Połówki pokroić w paski. Pomidor pokroić w małe kostki.

3

Krok 3

Usuń twarde żeberka z łodyg selera. Obrany seler pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Drobno posiekaj lub przepuść ząbek czosnku przez praskę.

4

Krok 4

Do rondla o grubym dnie wlać oliwę z oliwek. Rozgrzej olej na średnim ogniu, 1 minutę. Na patelni ułożyć marchewkę, cebulę, paprykę i seler. Gotuj, często mieszając szpatułką, 5-6 minut.

5

Krok 5

Dodać czerwoną soczewicę, czosnek i pastę curry. Sól, dopraw kurkumą i papryką. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Warzywa i soczewicę gotuj przez 2-3 minuty, kilkakrotnie zamieszaj.

6

Krok 6

Do garnka wlej 1,5 litra gorącej wody, zmniejsz ogień do minimalnego i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj zupę, aż soczewica będzie miękka, około 15 do 20 minut. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw zupę pod przykryciem na 5-7 minut.

7

Krok 7

Oddziel liście pietruszki i kolendry od łodyg. Drobno posiekaj warzywa. Na suchej patelni podsmaż nasiona sezamu. Wlać zupę z soczewicy do misek. Do każdego dodać posiekane zioła, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać sezamem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone