MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Bułeczka z makiem i białym lukrem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

12 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Bułeczka z makiem i białym lukrem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

2 godz.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

12

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jeśli lubisz domowe wypieki, to nasz przepis na bułkę z makiem i białą polewą zachwyci Cię. Puszyste, miękkie ciasto wraca do rąk, a nadzienie wydziela pyszny aromat. Mak cukierniczy lub spożywczy nie zawiera środków nasennych; są produkowane przez przedsiębiorstwa posiadające specjalną licencję. Nasiona maku zawierają wiele zdrowych olejków, mikroelementów, a także witaminy PP i E. Glazura sprawia, że ​​ciasto to przypomina ciasto. Ale pamiętaj: zawartość kalorii w nadzieniu makowym jest dość wysoka. Jeśli więc monitorujesz swoją wagę, nie daj się ponieść bułkom. Jednak leczenie siebie i swoich bliskich raz w tygodniu nikomu nie zaszkodzi!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Mąka - 320 g

2.

mleko - 150 ml

3.

Cukier - 70 g

4.

jajko - 1 szt.

5.

Masło - 70 g

6.

Prasowane drożdże - 10 g

7.

Cukier waniliowy - 5 g

8.

Sól - 4 g

9.

MAK - 180 g

10.

mleko - 180 ml

11.

Cukier - 70 g

12.

Cukier - 250 g

13.

Woda - 80 ml

14.

Sok cytrynowy - 1 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

19%

Tłuszcz

163г

🍚

72%

Węglowodany

630г

🥩

10%

Białko

88г

🔥

4339

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 12 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Aby upiec bułeczki z makiem i białą polewą, nałóż na nie ciasto. Do ciasta rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki. l. mąkę, wymieszać, przykryć folią i odstawić na 15-30 minut do wyrośnięcia.

2

Krok 2

Przygotuj nadzienie makowe. Mak opłucz w zimnej wodzie i umieść na sicie o drobnych oczkach. Po odsączeniu płynu mak przekładamy do rondla, zalewamy szklanką wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Dodać cukier i mleko, gotować kolejne 10 minut. Mak ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w blenderze.

3

Krok 3

Jajko roztrzepać widelcem i dodać do wyrośniętego ciasta, dodać połowę pozostałej mąki, sól, cukier waniliowy, wszystko wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto rękoma lub mikserem z końcówką hakową. Porcjami wlewaj mąkę do ciasta i kontynuuj ugniatanie.

4

Krok 4

Dodawać po kawałku miękkie masło, wyrabiać około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Zwiń w kulę, przełóż do miski, przykryj folią i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie dwukrotnie zagniatamy ciasto.

5

Krok 5

Gotowe ciasto wyjmij z miski na posypany mąką stół i podziel na 12 części. Zwiń je w kulki, przykryj lnianym ręcznikiem lub folią i odstaw na 15 minut.

6

Krok 6

Każdą kulkę rozwałkuj na płaski placek. Posmaruj placek nadzieniem makowym tak, aby nie sięgało 1 cm od brzegów i zwiń. Złącz otwarte krawędzie rolki i zsuń je. Za pomocą ostrego noża przetnij wici wzdłuż na 2 części, pozostawiając łączone końce nieobcięte - około 1,5 cm Obróć obie połówki na zewnątrz, powinieneś uzyskać kształt serca.

7

Krok 7

Bułeczki z makiem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec 20-25 minut.

8

Krok 8

Aby przygotować biały lukier, wymieszaj cukier, wodę i sok z cytryny mikserem na gładką masę. Wierzch gotowych bułek posmaruj białą polewą i poczekaj, aż lekko ostygną.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone