MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Owsianka z amarantusa

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Owsianka z amarantusa

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Owsianka amarantowa wciąż zyskuje na popularności w Rosji, podobnie jak popularność zboża, z którego jest przygotowywana. Trudno nazwać go zasadniczo „nowym” językiem: pierwsze wzmianki o nim pojawiły się 8 tysięcy lat temu. Droga amarantusa do Rosji była dość trudna: akademik Wawiłow zainteresował się meksykańską „egzotyką” już w latach 30. XX wieku, ale to wszystko. Ale w latach 90. produkt ten przeniknął nasz rynek i zyskał na nim przyczółek. Zainteresowanie amarantusem zaczęło rosnąć i wkrótce zaczęto go nazywać „superfoodem”, mogącym niemal przedłużyć życie. Oznacza to, że pytanie, jak przygotować ten produkt, wcale nie jest bezczynne. Przedstawiamy przepis na owsiankę amarantusową z mlekiem, która może stać się dla Ciebie prawdziwym odkryciem. Wystarczy zachować proporcje wskazane w opisie i mieć pewność doskonałego efektu!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

amarant - 200 g

2.

Woda - 200 ml

3.

mleko - 200 ml

4.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 30 g

5.

Sól - 0.3 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

20%

Tłuszcz

46г

🍚

65%

Węglowodany

148г

🥩

15%

Białko

34г

🔥

1094

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj płatki na owsiankę. Nasiona amarantusa przesypujemy na drobne sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Płynąca woda powinna stać się całkowicie przezroczysta.

2

Krok 2

Włóż nasiona amarantusa do rondla o grubym dnie. Napełnij wodą pitną. Dodać sól i wymieszać. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.

3

Krok 3

Patelnię z nasionami amarantusa przykryj szczelnie pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Powinny spęcznieć, a masa nabrać gęstej konsystencji.

4

Krok 4

Na patelnię z amarantusem wlać gorące mleko. Wymieszaj i ponownie zagotuj. Kaszę amarantusową gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 25-30 minut.

5

Krok 5

Kaszę amarantusową okresowo mieszaj łyżką lub szpatułką, aby się nie przypaliła. Do gotowej owsianki dodać masło/wymieszać.

6

Krok 6

Można podawać owsiankę amarantową gotowaną na mleku, uzupełnioną dżemem lub konfiturą, jagodami lub kawałkami owoców. W razie potrzeby dodaj do niego cukier lub miód.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone