Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Luźna owsianka jaglana na wodzie jest dość prosta, jeśli znasz i przestrzegasz pewnych subtelności. Po pierwsze, płatki należy dokładnie umyć przed gotowaniem, w przeciwnym razie będą miały gorzki smak. Po drugie, jeśli chcemy uzyskać kruchą owsiankę, ważne jest zachowanie proporcji kaszy jaglanej i wody (proporcje - 1:2). Po trzecie, zboże to wymaga specjalnego reżimu obróbki cieplnej. Najpierw kaszę jaglaną gotuje się przez około 20 minut na średnim ogniu, a następnie „odpoczywa” w cieple mniej więcej taką samą ilość. Zasadniczo owsianka nadal gotuje się powoli, ponieważ temperatura na patelni pod pokrywką pozostaje bardzo wysoka.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Płatki jaglane - 250 g
Woda pitna - 480 ml
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 40 g
Cukier - 1 łyżeczka
Sól - ½ łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
41г
🍚
Węglowodany
181г
🥩
Białko
29г
🔥
Kcal
Przygotuj płatki jaglane. Aby nie nabrała gorzkiego smaku, należy ją bardzo dokładnie umyć. Płatki wsypać do rondla i zalać zimną wodą. Opłucz i odsącz na drobnym sicie. Gdy woda odpłynie, włóż ją z powrotem do garnka. Powtórz tę czynność 6-7 razy. Woda powinna stać się przejrzysta.
Przenieś płatki na powierzchnię roboczą wyłożoną dwiema lub trzema warstwami ręczników papierowych i pozostaw do wyschnięcia. W rondlu o pojemności co najmniej 2,5 litra rozgrzej masło. Dodaj sól, cukier i płatki zbożowe. Zamieszać. Kaszę jaglaną smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez około dwie minuty.
Na patelnię z kaszą jaglaną wlać wrzącą wodę. Dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut.
Zdejmij patelnię z kaszą jaglaną z ognia. Zawiń go w gruby koc lub, jak to robiły nasze babcie, połóż go na sofie i przykryj dużą poduszką. Pozostaw na 15–20 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku