MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Sypka kasza jaglana na wodzie

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Sypka kasza jaglana na wodzie

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Luźna owsianka jaglana na wodzie jest dość prosta, jeśli znasz i przestrzegasz pewnych subtelności. Po pierwsze, płatki należy dokładnie umyć przed gotowaniem, w przeciwnym razie będą miały gorzki smak. Po drugie, jeśli chcemy uzyskać kruchą owsiankę, ważne jest zachowanie proporcji kaszy jaglanej i wody (proporcje - 1:2). Po trzecie, zboże to wymaga specjalnego reżimu obróbki cieplnej. Najpierw kaszę jaglaną gotuje się przez około 20 minut na średnim ogniu, a następnie „odpoczywa” w cieple mniej więcej taką samą ilość. Zasadniczo owsianka nadal gotuje się powoli, ponieważ temperatura na patelni pod pokrywką pozostaje bardzo wysoka.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Płatki jaglane - 250 g

2.

Woda pitna - 480 ml

3.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 40 g

4.

Cukier - 1 łyżeczka

5.

Sól - ½ łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

16%

Tłuszcz

41г

🍚

72%

Węglowodany

181г

🥩

12%

Białko

29г

🔥

1197

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj płatki jaglane. Aby nie nabrała gorzkiego smaku, należy ją bardzo dokładnie umyć. Płatki wsypać do rondla i zalać zimną wodą. Opłucz i odsącz na drobnym sicie. Gdy woda odpłynie, włóż ją z powrotem do garnka. Powtórz tę czynność 6-7 razy. Woda powinna stać się przejrzysta.

2

Krok 2

Przenieś płatki na powierzchnię roboczą wyłożoną dwiema lub trzema warstwami ręczników papierowych i pozostaw do wyschnięcia. W rondlu o pojemności co najmniej 2,5 litra rozgrzej masło. Dodaj sól, cukier i płatki zbożowe. Zamieszać. Kaszę jaglaną smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez około dwie minuty.

3

Krok 3

Na patelnię z kaszą jaglaną wlać wrzącą wodę. Dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut.

4

Krok 4

Zdejmij patelnię z kaszą jaglaną z ognia. Zawiń go w gruby koc lub, jak to robiły nasze babcie, połóż go na sofie i przykryj dużą poduszką. Pozostaw na 15–20 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone