Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Chiński smażony ryż można zjeść we wszystkich azjatyckich restauracjach. Przepis na danie jest bardzo prosty, a skład tak dobrze zbilansowany, że jedna porcja dania zapewni Ci niezbędny zapas energii na cały dzień! Na lekki obiad świetnie sprawdzi się też ten smażony ryż z jajkiem – po nim nie będzie już uczucia ciężkości w żołądku. Smażyć na ciężkiej patelni z wysokimi bokami i mieszać szpatułką, aż jajka się zetną. Nie próbuj jednak ich zbytnio łamać – smak będzie ciekawszy, jeśli znajdą się w nim dość duże kawałki omletu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 13
Porcje:
Ryż - 200 g
Jajka - 6 szt.
Mrożony zielony groszek - 100 g
Słodka papryka - 1 szt.
Pomidor - 1 szt.
Czosnek - 3 ząbek
Szalotka - 2 pęczek
Cytrynowy - 1 szt.
Sos sojowy - 3 łyżka
Oliwa z oliwek (opcjonalnie) - 3 łyżka
Olej sezamowy do podania - 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
86г
🍚
Węglowodany
235г
🥩
Białko
76г
🔥
Kcal
Do małej chochli wsyp ryż, dodaj 1 łyżeczkę. oliwa z oliwek i 1 łyżeczka. sok z cytryny i smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty. Zalać 400 ml gorącej wody, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię pokrywką i gotować ryż przez 12-14 minut.
Zielony groszek zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Paprykę przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne i błony, a połówki pokrój w drobną kostkę. Pomidora pokroić w tę samą kostkę. Pokrój zieloną cebulę na kawałki o długości 1 cm. Posiekaj czosnek.
Jajka wbij do dużej miski, dodaj sos sojowy, małą szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Ubij masę jajeczną, aż będzie gładka. Dodać przygotowane warzywa i wymieszać.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek i wlej mieszaninę omletową. Zmniejsz ogień do małego i gotuj omlet przez 3 minuty. Gdy spód się zetnie, za pomocą szpatułki mieszaj omlet, aż rozpadnie się na małe kawałki. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.
Na patelnię dodać ugotowany ryż i delikatnie wymieszać szpatułką. Wlać olej sezamowy i ponownie wymieszać. Przykryć pokrywką i pozostawić na 1 minutę. Rozłóż ryż smażony na jajach do misek i natychmiast podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku