MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Gigantyczne ciastko Samoa

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Gigantyczne ciastko Samoa

Dodaj do planów


Czas przygotowania

25 min.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Gigantyczne samoańskie ciasteczka zachwycą Cię. Wszystko w nim jest niezwykłe – począwszy od nazwy – wszak Samoa w zwykłym tego słowa znaczeniu jest państwem polinezyjskim, po wielkość – te ciasteczka są znacznie większe od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Aby przygotować taki przysmak, będziesz musiał spróbować. Ale jeśli masz odwagę, wynik przekroczy Twoje najśmielsze oczekiwania. Ciasteczka podawaj takie jakie są - w formie krążka, maczane w czekoladzie i karmelu i posypane płatkami kokosowymi. Lub pokroić na kawałki, często zwane „batonami”. Zatem zaopatrz się we wszystko, czego potrzebujesz i zaczynaj!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Mąka pszenna - 150 g

2.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 100 g

3.

Cukier puder - 50 g

4.

mleko - 3 łyżka

5.

Sól - do smaku

6.

Czekolada mleczna - 120 g

7.

Śmietanka 20% tłuszczu - 4 łyżka

8.

Cukier - 100 g

9.

Śmietanka 20% tłuszczu - 50 ml

10.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 25 g

11.

płatki kokosowe - 100 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

38%

Tłuszcz

239г

🍚

56%

Węglowodany

349г

🥩

6%

Białko

40г

🔥

3659

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze cienką warstwą rozsmaruj płatki kokosowe. Umieść blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika i poczekaj, aż frytki się zarumienią, od 5 do 6 minut. Zdjąć blachę do pieczenia i wsypać chipsy do miski.

2

Krok 2

Przygotuj ciasto. Masło zetrzyj lub drobno posiekaj nożem. Połączyć z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli i wymieszać. Masło i cukier puder możesz wymieszać za pomocą miksera elektrycznego.

3

Krok 3

Do masy maślanej wlać mleko, dodać przesianą mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto kruche nie wymaga długiego wyrabiania, wystarczy, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

4

Krok 4

Wyjmij ciasto z lodówki i usuń folię. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, można wykorzystać ten, na którym wypiekano kokos. Przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.

5

Krok 5

Na cieście połóż duży talerz i ostrożnie wytnij okrąg. Za pomocą małego żłobka lub szkła wytnij otwór w środku. Ciasto wraz z kartką papieru przekładamy na blachę do pieczenia.

6

Krok 6

Pozostałą część ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy różne figury, można je upiec osobno lub owinąć resztę ciasta folią i włożyć do zamrażarki - ciasto kruche można tam przechowywać przez 1 miesiąc.

7

Krok 7

Włóż blachę z ciastkami do piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor, około 20-25 minut. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i całkowicie ostudź ciasteczka, nie wyjmując ich z papieru.

8

Krok 8

Przygotuj karmel. Do rondla lub patelni z grubym dnem wsypać cukier i postawić na małym ogniu. Cukier podgrzać, mieszając szpatułką, aż do całkowitego rozpuszczenia. Kontynuuj podgrzewanie syropu, aż zmieni kolor na złoty, 3 do 4 minut.

9

Krok 9

Zdejmij miskę z syropem z ognia i cienkim strumieniem wlej śmietanę. Uważaj – mieszanina będzie mocno się pienić. Kontynuuj energiczne mieszanie karmelu przez 30 sekund. Włóż miskę z karmelem do pieca i trzymaj na małym ogniu przez kolejne 30 sekund. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Powinniśmy otrzymać gęstą i lepką masę o delikatnym karmelowym kolorze.

10

Krok 10

Przygotuj ganache czekoladowy. Czekoladę łamiemy na kawałki o losowym kształcie. W małym rondlu podgrzej śmietankę prawie do wrzenia i zdejmij z ognia. Do gorącej śmietanki włóż kawałki czekolady i mieszaj silikonową szpatułką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać masło i ponownie wymieszać.

11

Krok 11

Zbierz ciasteczka. Spód posmaruj połową czekoladowego ganache i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, czekoladową stroną do dołu. Wierzch ciasteczek posmaruj połową karmelu. Połączyć płatki kokosowe z pozostałym karmelem i wymieszać. Posmaruj masą kokosową karmelową stronę ciasteczek i polej roztopionym ganache czekoladowym. Jeśli zamarzło, lekko podgrzej mieszaninę w łaźni wodnej. Przechowuj ciasteczka w lodówce do momentu podania.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone