MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciasto na pieczonym mleku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ciasto na pieczonym mleku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jeśli goście są na wyciągnięcie ręki, a nie masz nic do herbaty, to przepis na ciasto z fermentowanego mleka zawsze się przyda. Do jego przygotowania potrzebne będą proste składniki, które zawsze znajdziesz w domu. Delikatny smak pieczonego mleka, właściwy fermentowanemu mleku pieczonemu, nada ciastu szczególną nutę, a poza tym okaże się niezwykle miękki i puszysty, bez śladu kwaśności, którą na przykład daje kefir. Aby uzyskać bardziej złożony smak, można dodać do ciasta cukier waniliowy lub startą skórkę z cytryny. Ale nawet bez tych dodatków smak ciasta będzie niesamowity. Można włożyć do niego kawałki czekolady, podczas pieczenia roztopi się i zamieni w miękkie nadzienie. Wygodnie jest upiec takie ciasto na jednej dużej patelni lub na kilku małych. Otrzymasz wówczas około 12 babeczek.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Mąka - 280 g

2.

Ryżenka 1% - 230 g

3.

Jajka - 2 szt.

4.

Cukier - 150 g

5.

Masło - 110 g

6.

Proszek do pieczenia ciasta - 10 g

7.

Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

8.

Skórka z cytryny - 1 szt.

9.

Sól - 2 g

10.

Czekolada - 100 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

23%

Tłuszcz

141г

🍚

68%

Węglowodany

422г

🥩

10%

Białko

60г

🔥

3168

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Aby przygotować ciasto z fermentowanego mleka, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Najpierw ubij jajka z cukrem w misce za pomocą trzepaczki lub miksera.

2

Krok 2

Do miski z jajkami i cukrem dodać sfermentowane mleko pieczone o temperaturze pokojowej, wymieszać trzepaczką na gładką masę. Do powstałej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, mieszaj, aż powstanie gęste ciasto.

3

Krok 3

Masło rozpuścić w łaźni wodnej, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Do przygotowanego ciasta wlać olej, dodać skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.

4

Krok 4

Nasmaruj dużą silikonową formę do ciasta olejem roślinnym. Połowę przygotowanego ciasta włóż do formy. Czekoladę łamiemy na kawałki i układamy je na cieście w jednej linii na środku formy. Czekoladę przykryj pozostałym ciastem.

5

Krok 5

Włóż blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 45-50 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Gotowość ciasta sprawdź nakłuwając je drewnianym patyczkiem – powinno wyjść suche.

6

Krok 6

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie na 5 minut. Następnie ostrożnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone