Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz. 40 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Chrupiąca skórka i delikatny miąższ w środku - ten cud nazywa się leniwymi plackami ziemniaczanymi. Różnią się od klasycznych placków tym, że samo ciasto zawiera nadzienie – puree ziemniaczane zmieszane z mąką i innymi składnikami. A wynik przekracza wszelkie oczekiwania! Ciasto okazuje się puszyste, przewiewne, a samo ciasto jest mocne i różowe ze wszystkich stron, bo smażone jest na oleju na patelni. Jest bardzo podobny do koloboka ze słynnej bajki. Ponieważ ciasto zawiera drożdże, należy mu dać godzinę na wyrośnięcie. W przeciwnym razie ciasta te są przygotowywane szybko i równie szybko spożywane.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Mąka - 550 g
Ziemniak - 400 g
Kefir 3,5% - 250 g
Suche drożdże szybko działające Saf-moment - 10 g
jajko - 1 szt.
Cukier - 1 łyżka
Sól - 1 łyżeczka
Olej roślinny do smażenia - 3 łyżka
Zioła suszone (pietruszka, koperek) - ½ łyżeczka
Olej roślinny do smażenia - 200 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
263г
🍚
Węglowodany
463г
🥩
Białko
93г
🔥
Kcal
Aby przygotować ciasto na leniwe placki ziemniaczane, najpierw przygotuj puree ziemniaczane. Aby to zrobić, umyj bulwy, włóż je do rondla, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości, około 25 minut. Następnie ostudzić, obrać, przełożyć do dużej miski i zmiksować na puree.
W małej misce wymieszaj kefir z jajkiem widelcem, dodaj cukier, sól i wlej tę mieszaninę do puree ziemniaczanego. Wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką na gładką masę.
Do puree ziemniaczanego z kefirem porcjami wsypujemy przesianą mąkę i suszone drożdże, mieszamy wszystko szpatułką, a następnie rękoma. Dodać olej roślinny i suszone zioła, zagnieść miękkie ciasto. Zwiń w kulkę.
Nasmaruj miskę olejem roślinnym, włóż ciasto, przykryj folią i pozostaw w cieple na 40-60 minut. Ciasto na leniwe placki ziemniaczane z kefirem nie powinno zbytnio urosnąć, tylko nieznacznie zwiększy swoją objętość.
Gotowe ciasto ziemniaczane wyjmij z miski na posypany mąką blat i podziel na trzy części. Każdą część zwijamy w kiełbaskę i kroimy na małe kawałki.
Z kawałków ciasta uformuj kulki, obtaczaj je w mące i zagniataj ręką, tworząc gęste placki. Powinieneś dostać 18-20 ciastek. Przykryj tortille folią spożywczą na 15 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju roślinnego. Tortille układać porcjami na wrzącym oleju i smażyć na złoty kolor z jednej strony, następnie przewracać szpatułką i smażyć z drugiej strony. Ciasta zwiększą objętość.
Zdejmij smażone placki ziemniaczane z patelni na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju roślinnego. Podawać na gorąco.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku