PREMIUM
@lekting
Trudność: Trudna
8 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pilaw w afgańskim kotle na kuchence nie jest trudniejszy do przygotowania niż zwykły pilaw, ale jeśli chcesz osiągnąć idealny wynik, spróbuj znaleźć „właściwe” naczynie. Co mamy na myśli? Tak, ten sam kociołek afgański, który w odróżnieniu od klasycznego posiada hermetycznie zamykaną pokrywkę! W efekcie otrzymujemy w zasadzie szybkowar, w którym nawet najmiększe mięso gotujemy w niemal 20 minut. Nawiasem mówiąc, w tym przepisie na pilaw używamy wołowiny, a duszenie wymaga po prostu przyzwoitej ilości czasu. Jak ugotować pilaw w kotle afgańskim? Nie jest to zbyt trudne, jeśli dokładnie zastosujesz się do wszystkich instrukcji zawartych w naszych instrukcjach.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Pulpa wołowa z tłuszczem (łopatka, kark) - 1 kg
Ryż długoziarnisty (taki jak basmati) - 800 g
Cebula - 700 g
Marchewka - 1 kg
Czosnek - 2 szt.
Olej roślinny lub ghee do smażenia - 100 g
Zira - 1 łyżeczka
Kwaśnica - 1 łyżka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
234г
🍚
Węglowodany
845г
🥩
Białko
283г
🔥
Kcal
Przygotuj wołowinę na pilaw. Pokrój go w małe kostki. Marchewkę pokroić w paski (nie trzeć!), cebulę w niezbyt cienkie półpierścienie.
Ryż na pilaw opłucz i przełóż do miski. Zalać zimną wodą tak, aby przykryła płatki warstwą 2 cm. Pozostawić na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
Postaw kociołek na dużym ogniu i podgrzej go. Dodać masło i rozpuścić. Umieść wołowinę w kotle. Mieszając, gotuj na średnim ogniu aż do zrumienienia, 7 minut.
Dodaj posiekaną marchewkę. Smażyć, mieszając, 5 minut. Dodać cebulę, kminek i berberys. Mocno doprawić solą i pieprzem. Mieszając, smaż zirvak na pilaw przez kolejne 5 minut.
Zalać wrzącą wodą (600–700 ml). Obierz główki czosnku z górnej łuski. Jedną włóż do kotła. Zamknij go szczelnie. Warzywa i mięso dusić dokładnie przez 10 minut.
Uważaj, żeby się nie poparzyć, otwórz zawory i spuść ciśnienie. Następnie otwórz kocioł. Usuń czosnek (konieczne było nadanie zirvakowi smaku). Wypróbuj Zirvak, aby dostosować ilość soli. Namoczony ryż przesypujemy na sito, następnie układamy w kociołku, na wierzchu mięsa i warzyw, równą warstwą.
Na wierzchu przyklej pozostałą obraną główkę czosnku. Wciśnij go w ryż. Nie należy dodawać wody. Zamknij szczelnie kocioł. Gotuj pilaw na średnim ogniu przez kolejne 8 minut.
Zwolnij ciśnienie przez zawory i otwórz kocioł, połóż pilaw na talerzu w kupie. Na wierzchu połóż główkę czosnku. Udekoruj według uznania (nasiona granatu, zioła) i podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku