Dodaj do planów
Czas przygotowania
8 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ta kasza pęczak z wieprzowiną może przełamać wszelkie stereotypy, jakie wiele osób ma na temat tego zboża. Dlaczego tak się w ogóle stało? Powiedzmy, że pęczak perłowy miał po prostu pecha. Ktoś w przedszkolu natknął się na źle przygotowaną owsiankę, ktoś w szkole czy w wojsku... Niestety, w gastronomii bardzo słabo przygotowano kaszę perłową. Teraz sytuacja się zmieniła i dania z nią serwowane są nawet w renomowanych restauracjach. Spróbuj zaprzyjaźnić się z tą kaszą, korzystając z naszego przepisu na kaszę perłową z wieprzowiną. Przygotowanie potrawy wcale nie jest trudne: owsianka jest gotowana osobno, wieprzowina i warzywa duszone osobno na patelni. Po tym czasie składniki te miesza się i kasza pęczak z mięsem pozwala na chwilę „odpocząć”, aby połączyły się smaki i aromaty.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Jęczmień perłowy - 230 g
Pulpa wieprzowa (szynka) - 300 g
Cebula - 120 g
Marchewka - 100 g
Czosnek - 3 ząbek
Olej roślinny - 2 łyżka
Mielona wędzona papryka - ½ łyżeczka
Mielona kolendra - ½ łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
101г
🍚
Węglowodany
238г
🥩
Białko
86г
🔥
Kcal
Wieczorem przed gotowaniem owsianki z wieprzowiną kaszę perłową opłucz pod bieżącą wodą i włóż do rondla. Napełnij zimną wodą (1 litr) i pozostaw na noc.
Rano odcedź kaszę perłową na durszlaku i spłucz pod bieżącą wodą. Następnie przenieś płatki na patelnię. Zalać 2,5 litra pitnej wody i zagotować na dużym ogniu. Dodać trochę soli i gotować kaszę pęczaczną na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką, przez 40 minut.
Podczas przygotowywania owsianki pęczak, zajmij się wieprzowiną. Pokrój go w małą kostkę lub paski. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski.
Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Dodać marchewkę i smażyć mieszając na średnim ogniu przez 4 minuty. Na patelni umieść cebulę i czosnek. Mieszając, smaż wszystko razem przez kolejne 3 minuty.
Dodaj wieprzowinę na patelnię z warzywami. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut. Sól, pieprz, dopraw papryką i kolendrą. Zalać niewielką ilością gorącej wody (100–150 ml) i dusić mięso na luźno zamkniętej patelni przez 30 minut.
Gotową kaszę perłową przełóż na sito i dodaj na patelnię. Zamieszać. Zamknij szczelnie patelnię pokrywką i dodatkowo owiń ją grubym ręcznikiem. Pozostawić do zaparzenia na 20 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku