Dodaj do planów
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Owsianka jest lepka na wodzie. Dodać trzy składniki, kaszę jęczmienną i olej.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 2
Porcje:
Grys jęczmienny - 70 g
Masło - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
83г
🍚
Węglowodany
47г
🥩
Białko
8г
🔥
Kcal
1. Dostawiamy wodę do najmocniejszego ognia, żeby szybciej się zagotowała. Gdy woda się zagotuje, umyj jęczmień, aż woda stanie się przejrzysta.
Gdy woda się zagotuje, wrzucamy do niej umytą kaszę i czekamy aż się zagotuje, gdy owsianka się zagotuje, co następuje szybko, dodajemy ją do wolnego ognia. Możesz zamknąć patelnię pokrywką, ale lepiej nie odsuwać się daleko od pieca, w przeciwnym razie owsianka ucieknie nawet na małym ogniu.
Gotuj owsiankę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż owsianka zgęstnieje. Gotowanie zajęło mi 10 minut, aż owsianka stała się lepka.
Dodać masło i mieszać, aż olej całkowicie się rozpuści. Następnie pozostaw owsiankę na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Następnie wyłącz kuchenkę.
Ułożyć na talerzach. Dostałem dwie porcje. Można dodać cukier do smaku, ale to życzenie, ja go nie dodawałam. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku