Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz. 40 min.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Włoskie bułeczki z kremem
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 17
Porcje:
Mąka - 490 g
Mleko, ciepłe - 160 ml
Jajka - 2 szt.
Margaryna „Pyszka” - 60 g
Miód - 60 g
Cukier - 50 g
Aktywne suche drożdże - 2.5 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
Sól - ½ łyżeczka
Żółtko jaja - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
Olej roślinny - 1 łyżeczka
Śmietanka 33% tłuszczu - 375 ml
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Cukier puder - 2 łyżka
Cukier puder/lody do podania - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
206г
🍚
Węglowodany
600г
🥩
Białko
102г
🔥
Kcal
W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i cukier i krótko wymieszaj. Pozostaw na 5 minut.
Rozpuść margarynę. Do ciasta dodać jajka i dobrze wymieszać. Wlać margarynę, dodać miód, cukier waniliowy i skórkę. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Mąkę przesiać z solą i partiami dodawać do ciasta, dokładnie zagniatając. Ciasto będzie dość lepkie. Ciasto wyrabiać przez 7-8 minut.
Gdy ciasto uformuje się w kulę, przełóż je do miski wysmarowanej olejem roślinnym, przykryj folią i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ugniatamy je i dzielimy na 12 równych części (po 80-90 g każda). Uformuj okrągłe bułeczki.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W małej misce lekko roztrzep żółtko z łyżką mleka.
Posmaruj bułki mieszanką jajeczną i piecz przez 30-35 minut. Gdy bułki będą gotowe, wyjmij blachę do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem: zimną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego, aż będzie puszysta i gęsta.
Każdą bułkę przecinamy na 2/3 środka. Napełnij bułki kremem za pomocą szpatułki lub rękawa cukierniczego, tak aby krem lekko wystawał. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku