MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kurnik z kurczakiem w piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kurnik z kurczakiem w piekarniku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Kurnik z kurczakiem w piekarniku to danie z historią. Kurnik na Rusi tradycyjnie serwowano na weselnym stole. Ponadto zawsze przygotowywano dwa ciasta: jeden był ofiarowany przez krewnych pana młodego krewnym panny młodej, drugi zaś rodzice panny młodej wręczali nowożeńcom. Kurnik to danie „bogate”, dlatego symbolizowało bogactwo i dobrobyt rodziny. Im lepsze ciasto, tym szczęśliwsi będą nowożeńcy! Dlatego też powierzano najlepszym rzemieślnikom przygotowanie kurnika z kurczakiem. Zapraszamy do spróbowania swoich sił i załączenia bardzo szczegółowego, sprawdzonego przepisu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 23

Porcje:

1.

Mąka - 2 szklanka

2.

mleko - 3 szklanka

3.

Jajka - 2 szt.

4.

Nierafinowany olej roślinny - 2 łyżka

5.

Cukier - 4 łyżeczka

6.

Sól - 1 łyżeczka

7.

Kurczak - 2 kg

8.

Masło - 2 łyżka

9.

Koperek - 7 pęczek

10.

Pietruszka - 7 pęczek

11.

Mąka - 2 łyżka

12.

Sól - do smaku

13.

Gryka - ½ szklanka

14.

Suche białe grzyby - 50 g

15.

Jajka - 2 szt.

16.

Cebula cebulowa - 2 szt.

17.

Masło - 2 łyżka

18.

Sól - do smaku

19.

Mąka - 2 szklanka

20.

Masło - 125 g

21.

Kwaśna śmietana - 125 g

22.

Jajka - 2 szt.

23.

Sól - 1 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

31%

Tłuszcz

552г

🍚

41%

Węglowodany

725г

🥩

29%

Białko

512г

🔥

9913

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Kurczaka przekrój na pół. Włożyć do garnka z wrzącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Usuń pianę, dodaj sól i gotuj przez 40 minut. Wyjmij kurczaka z bulionu. Ostudzić i usunąć skórę oraz kości, mięso pokroić na małe kawałki.

2

Krok 2

Suszone grzyby namocz przez 10 minut w gorącej wodzie, następnie spłucz. Włożyć do rondelka, zalać wodą i gotować 30 minut. Pieczarki odcedź na durszlaku (bulion zachowaj: można go wykorzystać do sosu lub zupy), lekko ostudź i pokrój na małe kawałki.

3

Krok 3

Kaszę gryczaną smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty. W rondlu zagotuj 1 szklankę wody, dodaj sól, dodaj kaszę gryczaną. Po 5 minutach zmniejsz ogień i gotuj, aż płatki będą gotowe (około 20 minut). Do gotowej owsianki dodaj 1 łyżkę. l. masło.

4

Krok 4

Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Na patelni na średnim ogniu rozpuść 1 łyżkę. l. masło i smaż cebulę na złoty kolor przez 7 minut. Dodaj grzyby na patelnię i smaż przez kolejne 5 minut.

5

Krok 5

Jajka na farsz ugotować na twardo (10 minut po ugotowaniu), ostudzić i drobno posiekać. Dodajemy je do przygotowanej kaszy gryczanej wraz z grzybami i cebulą, doprawiamy solą do smaku i mieszamy.

6

Krok 6

Zagnieść ciasto naleśnikowe. Lekko ubij jajka, dodaj mleko, sól, cukier i olej roślinny. Ciągle mieszając, dodać mąkę. Do ciasta dodać odrobinę wody, tak aby miało konsystencję kefiru.

7

Krok 7

Rozgrzej patelnię, posmaruj niewielką ilością oleju i usmaż cienkie naleśniki. Smaż je przez 1 minutę z jednej strony i 30 sekund z drugiej. Gotowe naleśniki układamy na talerzu i smarujemy masłem.

8

Krok 8

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając wlewamy 200 ml bulionu z kurczaka. Sos zagotować, gotować, ciągle mieszając, przez 3 minuty – sos powinien zgęstnieć. Zdjąć z ognia i polać sosem pokrojonego kurczaka. Posiekaj warzywa i dodaj do kurczaka i sosu.

9

Krok 9

Przygotuj ciasto na kurczaka. Mąkę przesiać z solą, dodać roztopione masło, śmietanę i jajka. Posyp powierzchnię roboczą mąką i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

10

Krok 10

Rozwałkuj 1/3 ciasta na cienki okrąg i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Połóż 2-3 naleśniki na środku koła i posmaruj je nadzieniem z kurczaka. Przykryć 2-3 naleśnikami i posmarować na wierzchu nadzieniem gryczanym. Powtarzaj warstwy, aż skończą się naleśniki i nadzienie.

11

Krok 11

Pozostałe ciasto rozwałkować na duży okrąg i przykryć nim kurnik. Zlep brzegi kurczaka u dołu. Zrób 3 dziurki na wierzchu ciasta. Ze zwykłego papieru listowego zwiń 3 rurki o średnicy 1,5-2 cm i wysokości 4-5 cm i włóż je w otwory, aby para mogła uchodzić. Piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone