Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kurnik z kurczakiem w piekarniku to danie z historią. Kurnik na Rusi tradycyjnie serwowano na weselnym stole. Ponadto zawsze przygotowywano dwa ciasta: jeden był ofiarowany przez krewnych pana młodego krewnym panny młodej, drugi zaś rodzice panny młodej wręczali nowożeńcom. Kurnik to danie „bogate”, dlatego symbolizowało bogactwo i dobrobyt rodziny. Im lepsze ciasto, tym szczęśliwsi będą nowożeńcy! Dlatego też powierzano najlepszym rzemieślnikom przygotowanie kurnika z kurczakiem. Zapraszamy do spróbowania swoich sił i załączenia bardzo szczegółowego, sprawdzonego przepisu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 23
Porcje:
Mąka - 2 szklanka
mleko - 3 szklanka
Jajka - 2 szt.
Nierafinowany olej roślinny - 2 łyżka
Cukier - 4 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Kurczak - 2 kg
Masło - 2 łyżka
Koperek - 7 pęczek
Pietruszka - 7 pęczek
Mąka - 2 łyżka
Sól - do smaku
Gryka - ½ szklanka
Suche białe grzyby - 50 g
Jajka - 2 szt.
Cebula cebulowa - 2 szt.
Masło - 2 łyżka
Sól - do smaku
Mąka - 2 szklanka
Masło - 125 g
Kwaśna śmietana - 125 g
Jajka - 2 szt.
Sól - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
552г
🍚
Węglowodany
725г
🥩
Białko
512г
🔥
Kcal
Kurczaka przekrój na pół. Włożyć do garnka z wrzącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Usuń pianę, dodaj sól i gotuj przez 40 minut. Wyjmij kurczaka z bulionu. Ostudzić i usunąć skórę oraz kości, mięso pokroić na małe kawałki.
Suszone grzyby namocz przez 10 minut w gorącej wodzie, następnie spłucz. Włożyć do rondelka, zalać wodą i gotować 30 minut. Pieczarki odcedź na durszlaku (bulion zachowaj: można go wykorzystać do sosu lub zupy), lekko ostudź i pokrój na małe kawałki.
Kaszę gryczaną smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty. W rondlu zagotuj 1 szklankę wody, dodaj sól, dodaj kaszę gryczaną. Po 5 minutach zmniejsz ogień i gotuj, aż płatki będą gotowe (około 20 minut). Do gotowej owsianki dodaj 1 łyżkę. l. masło.
Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Na patelni na średnim ogniu rozpuść 1 łyżkę. l. masło i smaż cebulę na złoty kolor przez 7 minut. Dodaj grzyby na patelnię i smaż przez kolejne 5 minut.
Jajka na farsz ugotować na twardo (10 minut po ugotowaniu), ostudzić i drobno posiekać. Dodajemy je do przygotowanej kaszy gryczanej wraz z grzybami i cebulą, doprawiamy solą do smaku i mieszamy.
Zagnieść ciasto naleśnikowe. Lekko ubij jajka, dodaj mleko, sól, cukier i olej roślinny. Ciągle mieszając, dodać mąkę. Do ciasta dodać odrobinę wody, tak aby miało konsystencję kefiru.
Rozgrzej patelnię, posmaruj niewielką ilością oleju i usmaż cienkie naleśniki. Smaż je przez 1 minutę z jednej strony i 30 sekund z drugiej. Gotowe naleśniki układamy na talerzu i smarujemy masłem.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając wlewamy 200 ml bulionu z kurczaka. Sos zagotować, gotować, ciągle mieszając, przez 3 minuty – sos powinien zgęstnieć. Zdjąć z ognia i polać sosem pokrojonego kurczaka. Posiekaj warzywa i dodaj do kurczaka i sosu.
Przygotuj ciasto na kurczaka. Mąkę przesiać z solą, dodać roztopione masło, śmietanę i jajka. Posyp powierzchnię roboczą mąką i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Rozwałkuj 1/3 ciasta na cienki okrąg i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Połóż 2-3 naleśniki na środku koła i posmaruj je nadzieniem z kurczaka. Przykryć 2-3 naleśnikami i posmarować na wierzchu nadzieniem gryczanym. Powtarzaj warstwy, aż skończą się naleśniki i nadzienie.
Pozostałe ciasto rozwałkować na duży okrąg i przykryć nim kurnik. Zlep brzegi kurczaka u dołu. Zrób 3 dziurki na wierzchu ciasta. Ze zwykłego papieru listowego zwiń 3 rurki o średnicy 1,5-2 cm i wysokości 4-5 cm i włóż je w otwory, aby para mogła uchodzić. Piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku