MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Tatar azu z wołowiny z kiszonymi ogórkami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Tatar azu z wołowiny z kiszonymi ogórkami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Azu wołowe po tatarsku z piklami to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych dań narodowej kuchni tatarskiej. Przepisów na jego przygotowanie jest sporo, jednak jedynymi wymaganymi składnikami są mięso, ziemniaki, pikle i pasta pomidorowa (lub gęsty sos pomidorowy). Każdy kucharz dodaje cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki lub słodką paprykę według własnego uznania. Jeśli chodzi o wołowinę, najlepsza jest łopatka lub inne mięso z dodatkiem tłuszczu. Tylko ogórki kiszone, żadnych kiszonych ani lekko solonych.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Wołowina (mięso, np. łopatka) - 600 g

2.

Ziemniak - 1 kg

3.

Solone ogórki - 3 szt.

4.

Cebula cebulowa - 2 szt.

5.

Czosnek - 6 ząbek

6.

koncentrat pomidorowy - 4 łyżka

7.

Pietruszka - 5 pęczek

8.

Cukier - 1 łyżeczka

9.

Rafinowany olej roślinny - do smaku

10.

Sól - do smaku

11.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

27%

Tłuszcz

155г

🍚

45%

Węglowodany

254г

🥩

28%

Białko

156г

🔥

3055

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o wymiarach około 1 x 4 cm, osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na dużej ilości oleju roślinnego, aż będzie do połowy ugotowane.

2

Krok 2

Przygotowane ziemniaki umieść na sicie lub durszlaku, aby odsączyć nadmiar oleju. Ziemniaków nie należy solić, w przeciwnym razie staną się bardzo miękkie, a wstępne smażenie odbywa się tylko po to, aby końcowy wynik nie zamienił się w gulasz.

3

Krok 3

Wołowinę pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, a następnie w taką samą kostkę jak ziemniaki. Cebulę pokroić w niezbyt cienkie piórka. Ogórki pokroić w cienkie plasterki lub średnią kostkę.

4

Krok 4

Rozgrzej patelnię o grubym dnie (najlepiej żeliwną) na dużym ogniu tak mocno, jak to możliwe, wlej 2-3 łyżki. l. olej roślinny, dobrze podgrzej i dodaj wołowinę. Nie mieszaj mięsa, dopóki z jednej strony nie utworzy się złotobrązowa skórka. Następnie zamieszaj i poczekaj, aż wołowina zarumieni się z drugiej strony.

5

Krok 5

Do mięsa wlać 200 ml wrzącej wody, zmniejszyć ogień do średniego i dusić, aż wilgoć odparuje. Dodaj trochę więcej oleju roślinnego, a po minucie dodaj cebulę. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, 5-7 minut. Do czasu, aż cebula stanie się złocista. Od czasu do czasu mieszaj.

6

Krok 6

Na patelnię dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać ze wszystkimi składnikami i smażyć, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Być może trzeba będzie dodać trochę więcej wody (dosłownie kilka łyżek stołowych).

7

Krok 7

Czosnek posiekaj nożem lub przepuść przez praskę. Na patelnię dodać ogórki kiszone, czosnek, pieprz i wszystko wymieszać. Zalać 150-200 ml wrzącej wody i gotować 2-3 minuty.

8

Krok 8

Zmniejsz ogień do średnio-niskiego (nie na najniższym), dodaj cukier i, jeśli to konieczne, sól do smaku. Dusić przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Drobno posiekaj liście pietruszki.

9

Krok 9

Dodaj ziemniaki na patelnię i delikatnie wymieszaj. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Gotowe azu wyłóż na talerze, posyp natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone