PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
20 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
20
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Klasyczny przepis na kystyby tatarskie to bardzo smaczny i delikatny placek z ciasta bezdrożdżowego z nadzieniem. Początkowo takie wypieki przygotowywano ze słodzonej kaszy jaglanej, gotowanej z dodatkiem mleka. Wersja z puree ziemniaczanym pojawiła się później. Obecnie kystyby uważane są za danie narodowe nie tylko w kuchni tatarskiej, ale także baszkirskiej i udmurckiej, dlatego jako nadzienie można wykorzystać gulasz, pokruszony mak i różne zboża. Zwracamy uwagę na autentyczną wersję przepisu z ciastem jaglanym i mlecznym. Aby właściwie ugotować pyszną kaszę jaglaną do nadzienia, istnieje kilka niuansów, o których powiemy.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Mąka - 600 g
mleko - 300 ml
Olej roślinny - 50 ml
Sól - ½ łyżeczka
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - do smaku
Kasza Uvelka Druzhba ryż i proso - 250 ml
mleko - 2 szklanka
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 100 g
Cukier - 2 łyżka
Sól dla smaku - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
247г
🍚
Węglowodany
660г
🥩
Białko
115г
🔥
Kcal
Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko do 35-40°C, wlej do niego olej, dodaj sól, dokładnie wymieszaj. Do masy mlecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę, cały czas mieszając.
Posyp powierzchnię roboczą mąką i wyjmij ciasto z miski. Zagniataj ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni i stanie się gładkie i jednolite. Umieść ciasto pod folią na 30 minut.
Przygotuj proso do gotowania. Aby to zrobić, posortuj płatki (jeśli nie są najwyższej jakości) i opłucz je w zimnej wodzie 5-6 razy, aż woda stanie się całkowicie czysta. Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem na 5 minut, odlać wodę i powtórzyć czynność jeszcze raz. Jest to konieczne, aby pozbyć się możliwej goryczy i nie zepsuć smaku gotowej owsianki.
Przygotowaną kaszę jaglaną wkładamy do rondla z grubym dnem, zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody (może być trochę mniej lub więcej), woda powinna zakrywać ziarno na 1 cm od góry. Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj owsiankę przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Podgrzej mleko. Wlać do owsianki (15 minut po zagotowaniu). Dodać masło, kilka szczypt soli i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kontynuując ciągłe mieszanie, gotuj owsiankę przez kolejne 5-7 minut. Zdjąć z ognia i odstawić.
Ciasto podzielić na 20 równych części, uformować kulki i przykryć folią. Wyjmuj koloboki pojedynczo i zwijaj je w okrągłe placki o grubości 1 mm.
Smażyć placki na patelni bez oleju z obu stron, aż będą ugotowane. Ciasto powinno całkowicie zmienić kolor, a w niektórych miejscach pojawią się różowe plamy. Gotowe placki układamy w kupę na talerzu i przykrywamy ręcznikiem.
Na połowę gotowego podpłomienia o grubości 5-7 mm równomiernie rozsmarować nadzienie i przykryć drugą połową podpłomyka. Każdą kystyby smarujemy roztopionym masłem. Podawać na dużym talerzu, układając tortille.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku