MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Konserwy rybne kerheńskie z szprotek

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

3.0

1

Dodaj do planów


Konserwy rybne kerheńskie z szprotek

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jesienią wraz z ochłodzeniem przychodzi czas na khamts poutine. Hamsa szarogrzbieta Azowa gromadzi się w ławicach i spędza zimę od Azowa do Morza Czarnego. Każdy, kto chociaż raz spróbował kerczeńskiej khamsy, pozostaje jej fanem na zawsze. Jakich dań nie przygotowuje się w Kerczu z hamsą! Są to hamsa smażona, hamsa solona, ​​hamsa pieczona, forshmak, hamsa pod futrem i oczywiście gulasz z hamsy kerczeńskiej. Zwracam uwagę na jedną z opcji gotowania gulaszu kerczeńskiego z hamsą. Niestety nie udało mi się znaleźć w bazie hamsy kerczeńskiej, dlatego w przepisie wykorzystano tę samą sardelę, tylko z innego rejonu zamieszkania. Azov khamsa jest delikatniejsza, słodka, tłusta i smaczna.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Sardela atlantycka - 167 g

2.

Koperek - 9 g

3.

Liść laurowy - ½ g

4.

Ziarna czarnego pieprzu - ½ g

5.

Marchewka - 1 szt.

6.

Ziemniak - 4 szt.

7.

Pomidory - 1 szt.

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

19%

Tłuszcz

11г

🍚

21%

Węglowodany

12г

🥩

60%

Białko

35г

🔥

283

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój je w pierścienie o grubości około 2 mm. Włóż do rondla, zalej wodą i podpal. Gdy woda się zagotuje, usuń piankę. Na szeroką płaską patelnię lub głęboką patelnię włóż obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Marchew dodaje się według uznania. Włącz ogień pod patelnią i gotuj na małym ogniu, aż do połowy.

Obierz ziemniaki i pokrój je w pierścienie o grubości około 2 mm. Włóż do rondla, zalej wodą i podpal. Gdy woda się zagotuje, usuń piankę. Na szeroką płaską patelnię lub głęboką patelnię włóż obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Marchew dodaje się według uznania. Włącz ogień pod patelnią i gotuj na małym ogniu, aż do połowy.
2

Krok 2

Podczas gdy nasze ziemniaki i marchewki się gotują, obierz i pokrój średnią cebulę w krążki lub półpierścienie. Dodaj|dodaj| cebulę na patelni z warzywami jako osobną warstwę bez mieszania.

Podczas gdy nasze ziemniaki i marchewki się gotują, obierz i pokrój średnią cebulę w krążki lub półpierścienie. Dodaj|dodaj| cebulę na patelni z warzywami jako osobną warstwę bez mieszania.
3

Krok 3

Średniego pomidora pokroić w pierścienie w taki sposób, aby osobną warstwą przykrywał warzywa.

Średniego pomidora pokroić w pierścienie w taki sposób, aby osobną warstwą przykrywał warzywa.
4

Krok 4

Umyj khamsę. Usuń głowę i nadzienie. Gulasz nie zawiera dużo hamsy. Obierz tyle khamsy, aby całkowicie przykryć warstwę pomidorów. Kapsułki można układać w warstwie o grubości dwóch palców. W tym samym czasie khamsa powinna znajdować się w bulionie warzywnym, ale bulion nie powinien wznosić się ponad khamsę. Jeśli hamsy jest więcej, można przykryć patelnię pokrywką i wtedy ryba będzie częściowo ugotowana na parze.

Umyj khamsę. Usuń głowę i nadzienie. Gulasz nie zawiera dużo hamsy. Obierz tyle khamsy, aby całkowicie przykryć warstwę pomidorów. Kapsułki można układać w warstwie o grubości dwóch palców. W tym samym czasie khamsa powinna znajdować się w bulionie warzywnym, ale bulion nie powinien wznosić się ponad khamsę. Jeśli hamsy jest więcej, można przykryć patelnię pokrywką i wtedy ryba będzie częściowo ugotowana na parze.
5

Krok 5

Do wody dodać sól do smaku, czarnusz i ziele angielskie, liść laurowy, dosłownie pół szczypty rozmarynu i estragonu. Pokrój koperek, pietruszkę i połóż khamsę na wierzchu. Pozwól gulaszowi odpocząć jeszcze kilka minut i zdejmij z ognia.

Do wody dodać sól do smaku, czarnusz i ziele angielskie, liść laurowy, dosłownie pół szczypty rozmarynu i estragonu. Pokrój koperek, pietruszkę i połóż khamsę na wierzchu. Pozwól gulaszowi odpocząć jeszcze kilka minut i zdejmij z ognia.
6

Krok 6

Weź łyżkę cedzakową i ostrożnie rozłóż gulasz na talerzach. Następnie dodaj bulion do talerzy. Gulasz można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oczywiście najsmaczniejszy jest świeżo przygotowany gorący gulasz.

Weź łyżkę cedzakową i ostrożnie rozłóż gulasz na talerzach. Następnie dodaj bulion do talerzy. Gulasz można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oczywiście najsmaczniejszy jest świeżo przygotowany gorący gulasz.
7

Krok 7

Gulasz podawaj na wszelki wypadek z łyżką i widelcem. Najpierw zjada się rosół. Samą duszoną rybę je się rękami, oddzielając mięso rybie od ości.

Gulasz podawaj na wszelki wypadek z łyżką i widelcem. Najpierw zjada się rosół. Samą duszoną rybę je się rękami, oddzielając mięso rybie od ości.
8

Krok 8

Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone