PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
2 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Domowa PP-shawarma z kurczakiem w lawaszu to właśnie ten przypadek, gdy zdrowe jedzenie jest jednocześnie pyszne. A jeśli zapoznasz się z naszym przepisem i wprowadzisz go w życie, to właśnie takie danie pojawi się w Twojej skarbonce. Wielu oczywiście wątpi, że shawarma w zasadzie może być zdrowa, ale jeśli mądrze podejdziesz do problemu, dostaniesz to, czego potrzebujesz. Sugerujemy pieczenie kurczaka w folii zamiast smażenia i zrobienie sosu na bazie jogurtu naturalnego, a nie majonezu. Uzupełniamy ptaka świeżymi warzywami, owijamy go w arkusz cienkiego lawaszu i delektujemy się dietetyczną PP-shawarmą, która da szansę na najlepsze przykłady stambulskiego street foodu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 16
Porcje:
Filet z piersi kurczaka - 300 g
Suszone zioła - 1 łyżeczka
Mielona wędzona papryka - ½ łyżeczka
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Cienki chleb pita - 2 szt.
Pomidory - 300 g
Świeże ogórki - 200 g
czerwona cebula - 100 g
Liście sałaty - 6 szt.
Jogurt naturalny - 60 g
Sos pomidorowy do spaghetti - 25 g
Musztarda - 10 g
Sok cytrynowy - 1 łyżka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
15г
🍚
Węglowodany
175г
🥩
Białko
114г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki PP Shawarma w chlebie pita. Dobrze osusz filet z kurczaka. Sól, pieprz, dopraw ziołami i papryką. Wcieramy przyprawy w kurczaka.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotowany filet z kurczaka ułóż na arkuszu folii, złóż krawędzie u góry, tak aby powstał niewielki otwór. Wlej do niego trochę ciepłej wody (kilka łyżek). Piec 35 minut.
Wyjmij kurczaka z piekarnika i pozostaw go w folii na 10 minut, aż będzie ciepły. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki shawarmy: warzywa i sałatę.
Umyj ogórki i pomidory na shawarmę, a następnie osusz. Ogórki najpierw pokroić w długie i cienkie podłużne plasterki, a następnie w paski.
Pomidory przekrój na pół. Jeśli w owocach jest za dużo soku i miąższu, usuń go łyżką. Pozostałą część pokroić w paski tej samej wielkości co ogórki.
Obierz czerwoną cebulę na shawarmę i pokrój w pierścienie. Wlać sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Umyj liście sałaty i dobrze osusz papierowymi ręcznikami.
Przygotuj sos shawarma. Do miski włóż jogurt naturalny. Dodać sos pomidorowy i musztardę. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Ciepłego kurczaka pokroić w paski tej samej wielkości co ogórki i pomidory. Połóż arkusze chleba pita na powierzchni roboczej. Połowę każdego z nich posmaruj powstałym sosem, pozostawiając około 7 cm wolnych brzegów.
Na sosie rozłóż liście sałaty, przygotowaną cebulę, ogórki, pomidory i kurczaka. Złóż krawędzie arkuszy lawaszu do wewnątrz i zawiń nadzienie, aby wszystko było „zamknięte”.
Smażyć shawarmę pojedynczo na suchej patelni grillowej ze wszystkich stron. Natychmiast podawaj. Możesz przeciąć każdą shawarmę na pół, aby ułatwić jej jedzenie.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku