Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pączki na łyżce: chrupiące, delikatne, słodkie - niesamowicie pyszne! Są bardzo proste w przygotowaniu i to nawet bez wałkowania ciasta. Te pączki nie wymagają piekarnika. Jedyne specjalne narzędzie, jakiego potrzebujesz, to okrągła łyżka z otworem pośrodku. Właściwie łyżką do pączków. Za jego pomocą otrzymasz pączki w formie pierścieni. Cóż, jeśli nie masz takiego w swoim arsenale, użyj zwykłego, wtedy pączki w formie kulek się sprawdzą. A potem wszystko jest proste: weź ciasto łyżką i zanurz je we wrzącym oleju. Gdy pączek się lekko podsmaży, odsunie się od łyżki i wypłynie na powierzchnię. Oczywiście to danie jest bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu rozpieszczanie siebie i bliskich najdelikatniejszymi, domowymi pączkami jest bezcenne! Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku, a odniesiesz sukces!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Mąka - 400 g
mleko - 500 ml
Cukier - 4 łyżka
Suche drożdże szybko działające Saf-moment - 12 g
Sól - ½ łyżeczka
Rafinowany olej roślinny - 500 ml
Cukier puder - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
383г
🍚
Węglowodany
461г
🥩
Białko
75г
🔥
Kcal
Przygotuj ciasto na pączki łyżką. Podgrzej mleko. Powinno mieć temperaturę ciała około 36-37 stopni. Do głębokiej miski wlej ciepłe mleko.
Do ciepłego mleka dodać sól, cukier i drożdże. Wymieszaj mąkę przez sito. Lepiej zrobić to dwa razy. Dzięki temu Twoje pączki wyjdą delikatne i puszyste.
Mąkę wmieszać do mleka. Dodajemy mąkę porcjami, każdą dokładnie mieszając. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek. Wtedy wszystkie składniki zaczną ze sobą oddziaływać.
Ciasto powinno być dość płynne. Konsystencja jest mniej więcej taka jak śmietana. Gotowe ciasto przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. W tym czasie drożdże zostaną aktywowane, a ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, zacznij smażyć pączki. Wlać całą objętość oleju roślinnego na patelnię. Postaw patelnię na ogniu i poczekaj, aż olej się rozgrzeje.
Zanurzaj łyżkę pączka w gorącym oleju, żeby też była gorąca. Zwykłą łyżką nabieraj ciasto do miarki pączka. Zrób to ostrożnie: równość pączka będzie zależeć od tego, jak równomiernie ułożysz ciasto.
Łyżkę do pączków z ciastem wkładać do gorącego oleju, aż pączek odklei się od łyżki i wypłynie na wierzch. Pączek smażymy na oleju przez kolejne 5 minut. Można go okresowo odwracać.
W czasie smażenia pierwszego pączka nabieramy kolejną porcję ciasta i zanurzamy łyżkę z nowym pączkiem w maśle. W zależności od wielkości patelni można na niej smażyć jednocześnie 2-3 pączki (odpowiednio w różnych fazach gotowości).
Na dużym talerzu ułóż kilka warstw ręczników papierowych lub serwetek. Gotowego pączka wyjmij z oleju (wygodniej jest wyjąć go specjalnymi szczypcami lub podnieść widelcem) i położyć na talerzu. Ręczniki wchłoną nadmiar oleju. Gdy wszystkie pączki będą gotowe, zdejmij ręczniki, posyp pączki cukrem pudrem i podawaj!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku