PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ziemniaki Idaho zapiekane w piekarniku z pewnością zadowolą całą rodzinę, nawet krnąbrnych nastolatków, którzy wolą fast foody od domowego jedzenia. Proponowane przez nas danie pomoże każdemu zagubionemu nastolatkowi wrócić w świat domowej kuchni. Faktem jest, że ziemniaki Idaho przygotowane według naszego przepisu smakują zupełnie identycznie jak słynne „ziemniaki po wiejskim”. Ale jednocześnie jest o wiele zdrowszy od swojego restauracyjnego odpowiednika: w końcu nie zawiera sztucznych dodatków. A przygotowanie takich ziemniaków w domu jest dość proste, na przykład nie trzeba ich gotować przed pieczeniem. Skorzystaj z naszego przepisu krok po kroku, a ziemniaki Idaho podbiją Twoje serce!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Ziemniak - 1 kg
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka
Mielona papryka - 1 łyżeczka
Granulowany czosnek - 1 łyżeczka
Sól, mielony ostry czerwony pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
63г
🍚
Węglowodany
179г
🥩
Białko
24г
🔥
Kcal
Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą za pomocą pędzelka i kroimy w średniej grubości plastry. Nie ma potrzeby obierania bulw. Przełożyć do dużego naczynia.
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, paprykę i czosnek. Dodaj sól i ostrą czerwoną paprykę do smaku.
Ziemniaki włóż do dużej miski i przykryj przygotowaną mieszanką maślaną. Mieszaj, aż równomiernie rozłoży się na każdym kawałku. Pozostaw na 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż krążki ziemniaków w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieścić na środkowej półce piekarnika. Piec około 30 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku