MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Szakszuka na śniadanie

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Szakszuka na śniadanie

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Shakshuka na śniadanie - jakie to cudowne! Jak miło jest nagle przypomnieć sobie istnienie tego jasnego i satysfakcjonującego dania, gdy masz dość zwykłej jajecznicy i owsianki! Shakshuka swoim apetycznym aromatem i umiarkowanie pikantnym smakiem pomidorowo-paprykowym potrafi błyskawicznie obudzić na wpół uśpioną świadomość. Ostrość można oczywiście dostosować do smaku, ale nie można jej zmniejszyć do zera. W końcu tradycyjnie to danie powinno być ostre. Szaksuka przez wielu uważana jest za potrawę kuchni żydowskiej; jest wprawdzie bardzo popularna w Izraelu, choć na Bliski Wschód przybyła z krajów Maghrebu – z Maroka, Algierii, Egiptu, Tunezji. Shakshuka i jej odmiany są powszechne w większości krajów lewantyńskich. Przygotuj ją według naszego przepisu, a na pewno z przyjemnością zjesz szakszukę na śniadanie. A tak przy okazji, też na kolację.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Jajka - 4 szt.

2.

Pomidory - 250 g

3.

Słodka papryka 4 pory roku w plasterkach - 1 szt.

4.

Cebula cebulowa - 70 g

5.

Zieleń - 10 g

6.

Ostra papryczka - 5 g

7.

Czosnek - 1 ząbek

8.

Olej roślinny - 2 łyżka

9.

Mielona papryka - ½ łyżeczka

10.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

11.

Mielona kolendra - do smaku

12.

Mielony kminek - do smaku

13.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

33%

Tłuszcz

92г

🍚

41%

Węglowodany

112г

🥩

26%

Białko

71г

🔥

1603

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Obierz cebulę. Pokrój go w małe kostki lub ćwiartki pierścieni. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, dodaj cebulę i smaż, mieszając, aż uzyska złoty kolor.

2

Krok 2

Paprykę słodką obierz z nasion i błon, pokrój w krótkie paski. Ze strąka ostrej papryki odetnij kawałek o pożądanej wielkości, usuń nasiona i drobno posiekaj miąższ. Na patelnię dodaj oba rodzaje papryki.

3

Krok 3

Podczas gdy papryka i cebula smażą się na średnim ogniu, obierz czosnek i rozgnieć goździki płaską stroną noża. Drobno posiekaj i dodaj czosnek na patelnię z papryką. Dodaj paprykę. Od czasu do czasu mieszaj.

4

Krok 4

W tym samym czasie pracuj nad pomidorami. Nie ma potrzeby usuwania z nich skóry. Pomidory przekrawamy na pół, usuwamy „tyłki” i ewentualne szorstkie żyłki, a owoce kroimy w drobną kostkę.

5

Krok 5

Na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory, dodajemy sól, kminek i kolendrę. Gdy sok wypuszczony z pomidorów się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa przez 10 minut.

6

Krok 6

Za pomocą szpatułki wykonaj wgłębienia w mieszance warzywnej i ostrożnie wbij jajko w każde wgłębienie. Posolić jajka, ponownie przykryć patelnię i pozostawić na małym ogniu przez 4 minuty. Białko powinno całkowicie się zestalić, ale żółtko powinno pozostać płynne.

7

Krok 7

Posyp szakszukę świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami. Wyłącz ogień i podawaj natychmiast, gdy jest gorące. Najlepszym sposobem na zjedzenie szakshuki jest podgrzana pita.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone