Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
2 godz. 20 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Farikal to jedno z najpopularniejszych dań kuchni norweskiej.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 6
Porcje:
Baranina - 1 kg
Biała kapusta - 1 kg
Mąka - 1 łyżka
Sól - do smaku
Czarny pieprz - 2 łyżeczka
Woda - 400 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
165г
🍚
Węglowodany
67г
🥩
Białko
178г
🔥
Kcal
Grubo posiekaj jagnięcinę i kapustę. Posyp mięso mąką.
W moździerzu utrzeć czosnek, sól, pieprz i liść laurowy. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Powstałą mieszaninę wetrzyj w kostkę.
Wymieszaj odrobinę sosu tkemali z musztardą i posmaruj kawałek golonki. Najlepiej pozostawić golonkę w tej formie do marynowania na 2 godziny (lub jeszcze lepiej na całą noc), ale można ją ugotować od razu.
Ułożyć gicz w rękawie do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. W tej temperaturze gotuj mięso przez pół godziny, następnie zwiększ temperaturę do 200-220 stopni i gotuj przez kolejne półtorej godziny.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku