Dodaj do planów
Czas gotowania
3 godz. 50 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Boże Narodzenie skradzione z marcepanem
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 15
Porcje:
Mąka - 500 g
Cukier - 250 g
Drożdże - 30 g
Sól - 10 g
Wanilia - 1 łyżeczka
Masło - 150 g
mleko - 250 ml
Żurawina - 125 g
Suszone morele - 125 g
Rum - 50 g
Migdałowy - 50 g
Woda - 40 ml
Cukier waniliowy - 8 g
Orzechy - do smaku
Cukier puder - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
213г
🍚
Węglowodany
812г
🥩
Białko
108г
🔥
Kcal
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże, sól i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i ciepłe mleko. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
Ciasto przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Aby przygotować marcepan, orzechy zmiel na drobną okruchy. W rondelku wymieszaj cukier i wodę i zagotuj. Dodać okruchy orzechów i mieszając smażyć na małym ogniu przez 3 minuty. Pozostaw masę do ostygnięcia.
Suszone morele i żurawinę pokroić w kostkę. Całość zalewamy rumem i odstawiamy na 2-3 godziny.
Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienką warstwę. Rozłóż warstwę suszonych moreli i żurawiny.
Owiń cienką krawędź od jednej krawędzi warstwy. Z drugiej strony zawiń trochę więcej ciasta, aby powstał rulon.
Na wałek wyłożyć marcepan.
Złóż rulon na pół i ściśnij krawędzie.
Rozłóż uformowaną skradzioną masę w naczyniu do pieczenia. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 20-30 minut.
Piec stolon w temperaturze 170-180 stopni przez 45-50 minut.
Gotową skradzioną masę smarujemy gorącym ghee i posypujemy cukrem pudrem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku