Dodaj do planów
Czas gotowania
45 min.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Duszone warzywa przygotowuje się bez wody w posiekanej miazdze dojrzałych pomidorów z przyprawami. Dobre są młode bakłażany, cukinia, słodka papryka i cebula.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 16
Porcje:
Cebula - 2 szt.
Chilli - 1 szt.
Cukinia - 2 szt.
Bakłażan - 2 szt.
Czosnek - 3 ząbek
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Pietruszka - do smaku
Koper świeży - do smaku
Pieprz czerwony - 3 szt.
Olej słonecznikowy - 3 łyżka
Sól - do smaku
Pomidory - 5 szt.
Papryka - do smaku
Cukier - do smaku
Zielona cebula
Cukinia - 2 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
63г
🍚
Węglowodany
186г
🥩
Białko
35г
🔥
Kcal
Obierz i pokrój cebulę w duże kawałki, takie jak plasterki jabłka na ciasto. Na patelni podgrzej 1 łyżkę. oliwę i podsmaż cebulę na złoty kolor.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na duże kawałki. Dodajemy je do cebuli i razem smażymy.
Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj na patelnię posiekaną ostrą paprykę. Sól, pieprz, dodaj paprykę i cukier.
Cukinię i bakłażana myjemy i kroimy w grube plastry. Posyp je 2 łyżkami. oliwę i wymieszaj, aby przykryć je panierką.
Smażymy je na osobnej patelni z obu stron na złoty kolor. Nie rozgotowuj ich, powinny być al dente.
Pomidory zblanszować we wrzącej wodzie i usunąć skórkę. Usuń nasiona i białe części, a miąższ zmiksuj blenderem.
Drobno posiekaj czosnek i dodaj go do mieszanki cebulowo-paprykowej. Do warzyw wlać przecier pomidorowy i wymieszać.
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie można dodać wody, ale jeśli sos będzie za gęsty, można dodać kilka łyżek wody.
Na koniec spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw do smaku.
Cukinię i bakłażana pokroić na małe kawałki i dodać na patelnię. Dobrze wymieszaj i podgrzej, aż będzie gotowy.
Warzywa przełożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem. Podawać na ciepło lub na zimno, ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku