MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Duszone warzywa 🥔

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

3 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Duszone warzywa 🥔

Dodaj do planów


Czas gotowania

45 min.

Porcje

3

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Duszone warzywa przygotowuje się bez wody w posiekanej miazdze dojrzałych pomidorów z przyprawami. Dobre są młode bakłażany, cukinia, słodka papryka i cebula.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 16

Porcje:

1.

Cebula - 2 szt.

2.

Chilli - 1 szt.

3.

Cukinia - 2 szt.

4.

Bakłażan - 2 szt.

5.

Czosnek - 3 ząbek

6.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

7.

Pietruszka - do smaku

8.

Koper świeży - do smaku

9.

Pieprz czerwony - 3 szt.

10.

Olej słonecznikowy - 3 łyżka

11.

Sól - do smaku

12.

Pomidory - 5 szt.

13.

Papryka - do smaku

14.

Cukier - do smaku

15.

Zielona cebula

16.

Cukinia - 2 szt.

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

22%

Tłuszcz

63г

🍚

65%

Węglowodany

186г

🥩

12%

Białko

35г

🔥

1506

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 3 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Obierz i pokrój cebulę w duże kawałki, takie jak plasterki jabłka na ciasto. Na patelni podgrzej 1 łyżkę. oliwę i podsmaż cebulę na złoty kolor.

2

Krok 2

Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na duże kawałki. Dodajemy je do cebuli i razem smażymy.

3

Krok 3

Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj na patelnię posiekaną ostrą paprykę. Sól, pieprz, dodaj paprykę i cukier.

4

Krok 4

Cukinię i bakłażana myjemy i kroimy w grube plastry. Posyp je 2 łyżkami. oliwę i wymieszaj, aby przykryć je panierką.

5

Krok 5

Smażymy je na osobnej patelni z obu stron na złoty kolor. Nie rozgotowuj ich, powinny być al dente.

6

Krok 6

Pomidory zblanszować we wrzącej wodzie i usunąć skórkę. Usuń nasiona i białe części, a miąższ zmiksuj blenderem.

7

Krok 7

Drobno posiekaj czosnek i dodaj go do mieszanki cebulowo-paprykowej. Do warzyw wlać przecier pomidorowy i wymieszać.

8

Krok 8

Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie można dodać wody, ale jeśli sos będzie za gęsty, można dodać kilka łyżek wody.

9

Krok 9

Na koniec spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw do smaku.

10

Krok 10

Cukinię i bakłażana pokroić na małe kawałki i dodać na patelnię. Dobrze wymieszaj i podgrzej, aż będzie gotowy.

11

Krok 11

Warzywa przełożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem. Podawać na ciepło lub na zimno, ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone