Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
18
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Leniwe gołębie (prawie klasyczny przepis)
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Polędwiczki wieprzowe - 650 g
Gotowany leszcz - 200 g
Ziarna czarnego pieprzu - 1 g
Mąka pszenna premium - 60 g
Śmietana 15% (niskotłuszczowa) - 100 g
biały ryż
Cebula
Marchewka
Jajka
Czarny pieprz
Sól
koncentrat pomidorowy
Porcje:
🥓
Tłuszcz
71г
🍚
Węglowodany
45г
🥩
Białko
177г
🔥
Kcal
Ryż ugotować, cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na średniej tarce. Drobno posiekaj kapustę. Na oleju słonecznikowym podsmaż cebulę, marchewkę i kapustę. !!! Istnieje możliwość posiekania cebuli i kapusty w robocie kuchennym lub przepuszczenia wszystkich warzyw przez maszynę do mięsa i nie ucierania ryżu, a ryżu brać na surowo, wówczas wydłuży się czas gaszenia gołąbków w sosie (wtedy dodać mąkę do sosu na sam koniec lub wcale)
Przełóż wieprzowinę przez maszynę do mięsa. Dodaj do niego podsmażone warzywa i ryż. Jajko, sól, pieprz i 100 ml wody dla plastyczności mięsa mielonego i mniejszej kleistości do rąk.
Uformuj gołąbki. Obtaczamy je w mące i lekko smażymy na oleju na złoty kolor. Wszystkie gołąbki ułożyć na głębokiej patelni.
Przecier pomidorowy wymieszaj ze śmietaną, dodaj pozostałą mąkę (około 1 łyżki) i rozcieńcz mieszaninę wodą. Powstałym sosem polej gołąbki. Gdy sos się zagotuje, gotuj przez kolejne 5-10 minut. Zrobione! Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku