PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
8 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz. 5 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Quiche to tradycyjne francuskie ciasto lub nawet tarta. Mój przepis to zaadaptowana autorska wersja quiche. Jest zdrowsza i niskokaloryczna ze względu na cienkie ciasto i dużą ilość nadzienia. Pasuje do każdego posiłku dnia: od śniadania po późną przekąskę; na każdy stół: od codziennego po świąteczny. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Quiche z czerwonej kapusty ma po prostu kosmiczny kolor, wszystkie odcienie błękitu, fioletu, a nawet cyjanu. Wygląda absolutnie niesamowicie! Ogólnie rzecz biorąc, ja ❤️ quiche! Lifehack: kapustę i cebulę można wcześniej udusić, a następnie w dowolnym momencie „zebrać” wszystkie składniki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zajmie Ci to tylko 10 minut, a potem możesz zająć się swoimi sprawami, podczas gdy quiche się piecze. Kolejna wskazówka: ogólnie odpowiednie jest każde nadzienie, które lubisz. Można użyć gotowanych lub pieczonych warzyw, dodać mięso, wędliny i sery. Quiche ma ogromną liczbę opcji i kombinacji smakowych. Najważniejsze jest zrozumienie zasady.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
czerwona kapusta - 500 g
Szalotka - 167 g
ser szwajcarski - 53 g
Mleko 3,2% (pasteryzowane) - 40 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
18г
🍚
Węglowodany
68г
🥩
Białko
23г
🔥
Kcal
Kapustę należy umyć, przeciąć na pół i opłukać w środku. Jeszcze lepiej, namocz pokrojone kawałki w wodzie na 15-20 minut, aby usunąć pestycydy, jeśli takie istnieją, użyte podczas jej uprawy. Obierz cebulę.
Cebulę i kapustę pokroić w cienkie plasterki.
Do rozgrzanego rondla lub głębokiej patelni wlać olej roślinny, ja użyłam oliwy z oliwek.
Na spód połóż cebulę i smaż na średnim ogniu przez 2-4 minuty, mieszając. Zagotować wodę.
Dodajemy posiekaną kapustę, zalewamy odrobiną przegotowanej wody. Wszystko zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Dusić, w razie potrzeby dodając wodę. Zwykle zajmuje mi to 50 minut. Na tym etapie musimy gotować kapustę do całkowitego ugotowania i jednocześnie odparować cały nadmiar wody, aby przyszłe nadzienie nie było rozmoczone. To jest ważne!
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Bierzemy bazę do quiche, ja używam mrożonej surowej tortilli ze sklepu. Ogólnie rzecz biorąc, możesz zajrzeć do oryginalnych przepisów i samodzielnie przygotować bazę lub użyć dowolnego przaśnego cienkiego ciasta. Grubość mojego ciasta wynosi około 1-1,5 mm. Możesz nawet spróbować ciasta francuskiego, będzie smaczne, ale nie takie zdrowe. Rozmrażamy bazę, mi zajmuje to 3-5 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Wymieszaj dwa surowe jaja kurze, aż będą gładkie. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Dodaj tylko odrobinę soli i przypraw do smaku. Trzeba dodać trochę mniej soli niż w omlecie, bo ser doda słoności. Weź to pod uwagę.
Umieść ciasto w naczyniu do pieczenia. Ja dodatkowo używam papieru do pieczenia, będzie bardziej niezawodny i nic się nie spali. Tworzymy kubek.
Na spód wykładamy nasz nadzienie i ser. Polecam ułożyć ser albo w pierwszej warstwie, na wierzchu kapusty, albo na środku pomiędzy dwiema warstwami kapusty. Dzięki temu będzie smaczniejszy, a ser nie będzie brązowy.
Całość zalewamy mieszanką jajek i mleka.
Wstawić do piekarnika i jednocześnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Tak powinno być!
Piec dokładnie 45 minut. I jesteś skończony!
Podawaj w ulubionej misce.
Czy to ten sam kosmiczny kolor?
Nie zapomnij podzielić się swoim wynikiem w komentarzach?
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku