Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
7
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zapiekanka lawaszowa z serem i twarogiem - leniwy placek serowy.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Mleko 3,2% (pasteryzowane) - 150 g
Twarożek 5% - 100 g
Koperek - 10 g
Ser moskiewski - 100 g
Sezam - 5 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
39г
🍚
Węglowodany
14г
🥩
Białko
49г
🔥
Kcal
Pokrój chleb pita do wielkości swojego kształtu. Mam okrągły, okazało się, że są to 4 całe koła i części jednego koła, resztę pocięto nożyczkami na małe kawałki.
Do nadzienia zetrzyj ser. Twarożek rozdrobnić widelcem, dodać świeżo mrożony koperek i odrobinę soli.
Zrobiłam nadzienie z 4 jajek i 100 ml mleka, zamieszam i doprawię solą.
Składanie ciasta. Na dno kładziemy arkusz lawaszu, namoczymy nadzienie, posypujemy serem, kolejny arkusz namoczymy, trochę sera, listek, twarożek, bułka tarta, ser namoczymy, lawasz, impregnacja itp. Aż cały ser i lawasz zniknęły)) posyp na wierzch zbyt sycący. Posypałam wierzch sezamem i ziołami włoskimi.
Pieczemy w piekarniku około 30 minut (obserwujemy piekarnik), gdy zacznie się rumienić, ciasto jest gotowe. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!!!
Na 100 g 181 kcal. Prawdopodobnie trochę dużo, ale bardzo smaczne! ! Miałem lawasz 185 g i zrobiony z mąki premium. Jeśli chleb pita jest mniejszy i od pierwszej klasy, zawartość kalorii będzie niższa.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku