MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Domowy ketchup

Дана

@danakire

Trudność: Łatwy

2 Porcje

0.0

Domowy ketchup

Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

1 godz. 55 min.

Porcje

2

Kuchnia

Rosyjska

Trudność

Kategorie

  • Wspólne

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O przepisie

Jeśli plony pomidorów są zbyt obfite, nie trzeba ograniczać się jedynie do przygotowywania przetworów na zimę. Z pomidorów można zrobić doskonały domowy ketchup, który smakiem nie ustąpi kupnemu, a na pewno będzie zdrowszy i bardziej naturalny. Oprócz pomidorów potrzebna będzie cebula, jabłka, słodka papryka i cukier. Jabłka wybieraj kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany. Dobrze sprawdzą się antonówka, biały nalew, semerenko, beznasienna lub ajdared. Z podanej ilości składników wychodzą dwa słoiki o pojemności 1 litra.

летние рецептынизкокалорийныйпростовпечатляющий рецептовощные заготовкитоматные соусысоусы и маринадыовощные соусыне содержит распространенных аллергеновсезон яблокОсенние рецептыпомидоры на зимудомашний кетчупсезон сладкого перцасезон помидоровостровато

Lista składników

Łącznie składników: 10

Porcje:

1.

Pomidor - 2 kg

2.

Cebula 2 szt. - 3 szt.

3.

Jabłko - 1 szt.

4.

Cukier - 1.5 szkl.

5.

Cynamon - 10 g

6.

Zmielony czarny pieprz - 5 g

7.

Sól - 13 g

8.

Skrobia - 56 g

9.

Ocet stołowy (9%) - 150 ml

10.

Papryka (czerwona i zielona) - 1 szt.

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

1%

Tłuszcz

5г

🍚

95%

Węglowodany

442г

🥩

4%

Białko

19г

🔥

1852

Kcal

Dzienne wartości

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Umyj pomidory, jabłka, paprykę i cebulę. Obierz cebulę. Usuń szypułkę i nasiona z papryki. Przygotuj maszynkę do mięsa, drobne sitko, sterylizowany słoik i wieczko.

2

Krok 2

Pokrój jabłka na ćwiartki. Usuń ogonki i pestki.

3

Krok 3

Pokrój cebulę i paprykę na dowolne kawałki. Pomidory przekrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości.

4

Krok 4

Przepuść wszystkie pokrojone składniki przez maszynkę do mięsa.

5

Krok 5

Przełóż rozdrobnioną masę do garnka lub rondla i postaw na kuchence. Duś na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Zdejmij z ognia i ostudź.

6

Krok 6

Przetrzyj masę przez drobne sito. Dodaj cynamon, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Postaw na małym ogniu i gotuj jeszcze przez 15 minut.

7

Krok 7

Rozpuść skrobię w occie. Cienkim strumieniem wlej tę mieszaninę do przecieru pomidorowego, ciągle mieszając. Trzymaj na kuchence jeszcze 10 minut.

8

Krok 8

Gotowy ketchup natychmiast przełóż do wyparzonych słoików i zakręć pokrywki. Odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Słodko-kwaśny sos paprykowy

Дана

490

Kcal

1

Białko

1

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone