
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 55 min.
Porcje
2
Kuchnia
Rosyjska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jeśli plony pomidorów są zbyt obfite, nie trzeba ograniczać się jedynie do przygotowywania przetworów na zimę. Z pomidorów można zrobić doskonały domowy ketchup, który smakiem nie ustąpi kupnemu, a na pewno będzie zdrowszy i bardziej naturalny. Oprócz pomidorów potrzebna będzie cebula, jabłka, słodka papryka i cukier. Jabłka wybieraj kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany. Dobrze sprawdzą się antonówka, biały nalew, semerenko, beznasienna lub ajdared. Z podanej ilości składników wychodzą dwa słoiki o pojemności 1 litra.
Łącznie składników: 10
Porcje:
Pomidor - 2 kg
Cebula 2 szt. - 3 szt.
Jabłko - 1 szt.
Cukier - 1.5 szkl.
Cynamon - 10 g
Zmielony czarny pieprz - 5 g
Sól - 13 g
Skrobia - 56 g
Ocet stołowy (9%) - 150 ml
Papryka (czerwona i zielona) - 1 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
5г
🍚
Węglowodany
442г
🥩
Białko
19г
🔥
Kcal
Umyj pomidory, jabłka, paprykę i cebulę. Obierz cebulę. Usuń szypułkę i nasiona z papryki. Przygotuj maszynkę do mięsa, drobne sitko, sterylizowany słoik i wieczko.
Pokrój jabłka na ćwiartki. Usuń ogonki i pestki.
Pokrój cebulę i paprykę na dowolne kawałki. Pomidory przekrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
Przepuść wszystkie pokrojone składniki przez maszynkę do mięsa.
Przełóż rozdrobnioną masę do garnka lub rondla i postaw na kuchence. Duś na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Zdejmij z ognia i ostudź.
Przetrzyj masę przez drobne sito. Dodaj cynamon, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Postaw na małym ogniu i gotuj jeszcze przez 15 minut.
Rozpuść skrobię w occie. Cienkim strumieniem wlej tę mieszaninę do przecieru pomidorowego, ciągle mieszając. Trzymaj na kuchence jeszcze 10 minut.
Gotowy ketchup natychmiast przełóż do wyparzonych słoików i zakręć pokrywki. Odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj w lodówce.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku