MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Tort lodowy "Mus czekoladowy"

Эмилия

@emilyozerova

Trudność: Średni

10 Porcje

0.0

Tort lodowy "Mus czekoladowy"

Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

10

Kuchnia

Angielski

Trudność

Kategorie

  • Desery z sera

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O przepisie

Zanurz się w świat delikatności i wyrafinowanego smaku dzięki temu oszałamiającemu tortowi lodowemu "Mus Czekoladowy"! To idealny przysmak dla tych, którzy cenią harmonię puszystej bezy i intensywnego musu czekoladowego. Przygotuj się na prawdziwą kulinarną przygodę, która zapewni niezapomniane chwile rozkoszy.

тортдуховкашоколадный десертмороженицаВстреча с друзьямидесертлетние рецептыДень рожденияЗамораживаниевыпеканиеанглийская кухняблендерторт-мороженое

Lista składników

Łącznie składników: 10

Porcje:

1.

Gorzka czekolada - 400 g

2.

Krem 20-38% - 500 g

3.

Ciemny rum - 60 g

4.

Cukier puder - 80 g

5.

Białka jaj (5 szt.) - 1 szt.

6.

Ocet z białego wina - 0.3 łyżeczka

7.

Kakao w proszku - 2 łyżeczka

8.

Cukier puder - 70 g

9.

Sól - 2 g

10.

Masło 82,5% - 1 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

43%

Tłuszcz

324г

🍚

52%

Węglowodany

395г

🥩

5%

Białko

39г

🔥

4666

Kcal

Dzienne wartości

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Zacznijmy od przygotowania puszystej włoskiej bezy: ubij schłodzone białko ze szczyptą soli, aż uzyskasz lekką, ale niezbyt gęstą masę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj 70 g cukru pudru, ocet i kakao. Posmaruj tortownicę roztopionym masłem i równomiernie rozprowadź masę białkową.

2

Krok 2

Wstaw bezę do piekarnika na 5-7 minut, a następnie, nie wyjmując jej z formy, pozwól jej całkowicie ostygnąć.

3

Krok 3

W międzyczasie rozpuść gorzką czekoladę w rondelku, dodając rum i 80 g cukru pudru. Ostudź tę aromatyczną mieszankę. W osobnej misce ubij śmietanę, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.

4

Krok 4

Ostrożnie połącz bitą śmietanę z ostudzoną czekoladą, delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadź powstałą masę czekoladową na bezie i włóż do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę, aby ciasto dobrze stężało.

5

Krok 5

Twój delikatny i puszysty tort-mus jest gotowy do podania! Aby nadać mu jeszcze więcej wykwintności, udekoruj go świeżymi malinami lub aromatycznymi listkami mięty.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Orzeszki z masą kajmakową

Эмилия

6492

Kcal

111

Białko

339

Tłuszcz

753

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone