
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
10
Kuchnia
Angielski
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zanurz się w świat delikatności i wyrafinowanego smaku dzięki temu oszałamiającemu tortowi lodowemu "Mus Czekoladowy"! To idealny przysmak dla tych, którzy cenią harmonię puszystej bezy i intensywnego musu czekoladowego. Przygotuj się na prawdziwą kulinarną przygodę, która zapewni niezapomniane chwile rozkoszy.
Łącznie składników: 10
Porcje:
Gorzka czekolada - 400 g
Krem 20-38% - 500 g
Ciemny rum - 60 g
Cukier puder - 80 g
Białka jaj (5 szt.) - 1 szt.
Ocet z białego wina - 0.3 łyżeczka
Kakao w proszku - 2 łyżeczka
Cukier puder - 70 g
Sól - 2 g
Masło 82,5% - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
324г
🍚
Węglowodany
395г
🥩
Białko
39г
🔥
Kcal
Zacznijmy od przygotowania puszystej włoskiej bezy: ubij schłodzone białko ze szczyptą soli, aż uzyskasz lekką, ale niezbyt gęstą masę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj 70 g cukru pudru, ocet i kakao. Posmaruj tortownicę roztopionym masłem i równomiernie rozprowadź masę białkową.
Wstaw bezę do piekarnika na 5-7 minut, a następnie, nie wyjmując jej z formy, pozwól jej całkowicie ostygnąć.
W międzyczasie rozpuść gorzką czekoladę w rondelku, dodając rum i 80 g cukru pudru. Ostudź tę aromatyczną mieszankę. W osobnej misce ubij śmietanę, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
Ostrożnie połącz bitą śmietanę z ostudzoną czekoladą, delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadź powstałą masę czekoladową na bezie i włóż do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę, aby ciasto dobrze stężało.
Twój delikatny i puszysty tort-mus jest gotowy do podania! Aby nadać mu jeszcze więcej wykwintności, udekoruj go świeżymi malinami lub aromatycznymi listkami mięty.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku