Porcje
9
Kuchnia
Grecka
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zanurz się w świat śródziemnomorskich smaków dzięki temu wyśmienitemu greckiemu kebabowi! Soczyste połączenie kurczaka i wołowiny, doprawione aromatycznymi ziołami, zamienia się w delikatne kiełbaski, usmażone na złoty kolor. Orzeźwiający sos jogurtowy z chrupiącymi ogórkami i rzodkiewką doda temu daniu pikantności i lekkości. Idealny na piknik, świąteczny stół lub po prostu na przytulny obiad w gronie bliskich!
Łącznie składników: 15
Porcje:
Kurczak (1 sztuka) - 400 g
Wołowina - 500 g
Liść bazylii - 2 g
Szałwia - 1 g
Świeży tymianek - 1 g
Sól morska - 5 g
Sól morska - 5 g
Świeży ogórek - 20 g
Marynata - 20 g
Sałata lodowa - 20 g
Zmielony czarny pieprz - 5 g
Kolendra - 1 g
Rzodkiewka - 22 g
Jogurt - 150 g
Pete'a - 9 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
122г
🍚
Węglowodany
82г
🥩
Białko
178г
🔥
Kcal
Rozpocznij kulinarną przygodę: przepuść kurczaka, wołowinę i aromatyczne zioła (bazylię, szałwię, tymianek) przez maszynkę do mięsa z grubym sitkiem. Nie zapomnij obficie posolić powstałego farszu.
Teraz najciekawsze: dokładnie wyrób mięso mielone, tak jakbyś przygotowywał kotlety. Uderzaj nim o stół, aby usunąć całe powietrze i uzyskać idealną konsystencję.
Z gotowego farszu uformuj zgrabne kiełbaski i ułóż je na rozgrzanej patelni grillowej. Smaż, aż uzyskają apetyczną, złotą skórkę.
Ostatni szlif: grilluj pitę, aż będzie lekko chrupiąca. Następnie ułóż na każdej picie po dwie aromatyczne kiełbaski. Smacznego!
Przygotuj orzeźwiający sos: drobno posiekaj świeże i kiszone ogórki, rzodkiewkę, kolendrę i sałatę lodową. Wszystko wymieszaj z delikatnym jogurtem, dodaj czarny pieprz i sól morską, a następnie dokładnie wymieszaj. Podawaj ten wspaniały sos w oddzielnej sosjerce.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku