Czas przygotowania
8 godz.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
5
Kuchnia
Rosyjska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Odkryj sekret idealnych serników, które wychodzą niezwykle delikatne i puszyste! Ten przepis jest sprawdzony i gwarantuje zachwycający rezultat. Mieszanie twarogu o różnej zawartości tłuszczu i późniejsze odciskanie serwatki nadają sernikom szczególną teksturę, a pieczenie w piekarniku po obsmażeniu sprawia, że są złociste na zewnątrz i miękkie w środku. Podawaj je z ulubionym dżemem lub śmietaną i ciesz się smakiem dzieciństwa!
Łącznie składników: 6
Porcje:
Twarożek 2% - 500 g
Twarożek 2% - 500 g
Mąka - 75 g
Cukier - 90 g
Cukier waniliowy - 10 g
Żółtko jaja - 1 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
25г
🍚
Węglowodany
183г
🥩
Białko
191г
🔥
Kcal
Na początek wymieszaj twaróg o różnej zawartości tłuszczu i pozostaw go pod prasą w lodówce na całą noc. Ten krok pomoże usunąć nadmiar serwatki i sprawi, że serniczki będą delikatniejsze.
Rano odlej całą serwatkę – nie będzie nam już potrzebna. Następnie dodaj do twarogu mąkę, cukier, cukier waniliowy i żółtko jaja. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, aby był gotowy do pieczenia serników.
Z masy twarogowej uformuj małe, ale puszyste serniczki. Powinny być wystarczająco grube, aby dobrze się upiekły.
Na rozgrzanej patelni usmaż serniczki na niewielkiej ilości bezzapachowego oleju. Smaż je przez około 2 minuty z każdej strony, aż uzyskają apetyczny złocisty kolor.
Przełóż usmażone serniczki na blachę do pieczenia i wstaw je do nagrzanego piekarnika na 6 minut. Dzięki temu dojdą do gotowości i staną się jeszcze bardziej puszyste.
Podawaj gotowe serniczki, polewając je ulubionym dżemem jagodowym lub śmietaną. A można i jednym, i drugim – dla maksymalnej przyjemności!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku