MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Solanka po gruzińsku

Эмилия

@emilyozerova

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Solanka po gruzińsku

Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

4

Kuchnia

Gruzińska

Trudność

Kategorie

  • Dania główne z młodych warzyw

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Gruzińska soljanka to nie tylko zupa, ale prawdziwe, aromatyczne ragout, przygotowane z miłością i obfitością przypraw. W odróżnieniu od tradycyjnej rosyjskiej soljanki, tutaj nie ma kiełbas ani parówek, za to jest delikatna wołowina, duszona w bogatym sosie z winem, musztardą, koncentratem pomidorowym i świeżymi ziołami. To danie zaskoczy Cię swoim głębokim smakiem i rozgrzewającym aromatem, idealnie pasującym do przytulnej kolacji.

Зимние рецептынизкокалорийныйпростовпечатляющий рецептблюда из говядинывторые блюдасолянка с солёными огурцамиужин с говядинойсупы с томатной пастойОсенние рецептысупы с бульономрагу из говядинысупы с солёными огурцамирагуужин

Lista składników

Wszystkich składników: 17

Porcje:

1.

Wołowina - 500 g

2.

Cebula 2 szt. - 2 szt.

3.

Czosnek - 2 ząbek

4.

Solone ogórki - 1 szt.

5.

Mąka pszenna klasy premium - 1 łyżka

6.

bulion - 2.5 szkl.

7.

białe wino - 1.5 łyżka

8.

Liść laurowy - 1 szt.

9.

Musztarda - ½ łyżka

10.

koncentrat pomidorowy - ½ łyżka

11.

Świeże zioła (bazylia, pietruszka, mięta, estragon) - do smaku

12.

Olej roślinny 2 łyżki. l. - 1 łyżka

13.

Sól - do smaku

14.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

15.

Ostra papryka chili - do smaku

16.

Świeże zioła (bazylia, pietruszka, mięta, estragon) - do smaku

17.

chleb pszenny - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

26%

Tłuszcz

91г

🍚

37%

Węglowodany

130г

🥩

38%

Białko

133г

🔥

1917

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Zacznij od przygotowań: dokładnie umyj i osusz świeże zioła. Następnie obierz cebulę i czosnek, aby były gotowe do dalszego użycia.

2

Krok 2

Pokrój wołowinę na średniej wielkości kawałki. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i wyłóż mięso. Smaż, stale mieszając, na dużym ogniu przez 4 minuty, aż do uzyskania złocistej skórki.

3

Krok 3

Pokrój cebulę w półkrążki, a czosnek drobno posiekaj. Dodaj je do wołowiny na patelni. Smaż, mieszając, jeszcze przez 3 minuty. Następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadziła.

4

Krok 4

Wlej białe wino na patelnię. Mieszaj zawartość przez kilka minut, następnie dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę. Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.

5

Krok 5

Drobno posiekaj przygotowane zioła. Dodaj je na patelnię razem z solą, pieprzem czerwonym i czarnym. Wrzuć tam również liść laurowy, aby nadać potrawie intensywny aromat.

6

Krok 6

Dokładnie wymieszaj całą zawartość patelni. Wlej bulion. Zmniejsz ogień i duś potrawę, aż wołowina będzie całkowicie miękka i delikatna.

7

Krok 7

Gdy mięso zmięknie, pokrój ogórka kiszonego w cienkie słupki i dodaj na patelnię. Wymieszaj i duś jeszcze przez 7 minut, aby ogórek oddał swój smak potrawie.

8

Krok 8

Gotową soliankę gruzińską rozłóż na talerze. Podawaj ją ze świeżym chlebem, obficie posypaną ziołami. W razie potrzeby do solianki można podać dowolny dodatek, według własnego uznania.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Kurki z wątróbką drobiową

Эмилия

2214

Kcal

132

Białko

176

Tłuszcz

53

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone