Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
2
Kuchnia
Rosyjska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przygotuj idealne, cienkie naleśniki rosyjskie, które zawsze wychodzą elastyczne i niezwykle smaczne! Sekret tkwi w dokładnym wymieszaniu ciasta do uzyskania jednorodnej konsystencji, a następnie w jego odstawieniu. Wylej ciasto na rozgrzaną patelnię, rozprowadź cienką warstwą i ciesz się tradycyjnym smakiem. Te uniwersalne naleśniki staną się doskonałą bazą dla wszelkich Twoich kulinarnych fantazji, niezależnie od tego, czy wybierzesz słodkie, czy wytrawne nadzienie.
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Śmietana 33% - do smaku
Mąka pszenna klasy premium - ⅘ szkl.
jajko - 1 szt.
Mleko 0,5% - 1.3 szkl.
Sól - 1 szczypt.
Cukier - 1 łyżka
Proszek do pieczenia - ½ łyżeczka
Olej roślinny 2 łyżki. l. - 1 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
52г
🍚
Węglowodany
138г
🥩
Białko
26г
🔥
Kcal
Przesiej mąkę. Przygotuj głęboką miskę do wyrabiania ciasta i patelnię do naleśników.
W głębokiej misce ubij trzepaczką jajko kurze z cukrem i solą, aż powstanie lekka piana.
Wlej mleko i olej roślinny, a następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Stopniowo wsypuj przesianą mąkę, za każdym razem dokładnie wyrabiając ciasto po dodaniu nowej porcji suchych składników. Dodaj proszek do pieczenia i zagnieć jednolite, płynne ciasto bez grudek.
Rozgrzej patelnię do naleśników. Chochlą wylej trochę ciasta i równomiernie rozprowadź je cienką warstwą. Smaż naleśniki po 1 minucie z każdej strony, aż będą złociste.
Gotowe naleśniki podawaj z kwaśną śmietaną lub innym ulubionym dodatkiem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku