MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Pieczony mintaj w śmietanie

Эмилия

@emilyozerova

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Pieczony mintaj w śmietanie

Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

2

Kuchnia

Rosyjska

Trudność

Kategorie

  • Dania główne z młodych warzyw

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Odkryj delikatność pieczonego mintaja, który dosłownie rozpływa się w ustach dzięki kremowemu sosowi. Ten przepis przekształca zwykłą rybę w wykwintne danie o bogatym smaku i aromacie. Wystarczy natrzeć filet przyprawami, skropić sokiem z cytryny i upiec do perfekcji. Idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym lub ryżem, tworząc pełnowartościową i niezwykle smaczną kolację.

простообедфиле минтая в духовкеесть распространенные аллергеныМинтай в духовкерыба со сметаной в духовкевпечатляющий рецептблюда из рыбывторые блюдарыба с сыром в духовкеужинрыба в духовке

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Mintaj (filet) - 2 szt.

2.

Śmietana 10% tłuszczu - 2.5 łyżka

3.

majonez - 2 łyżka

4.

Twardy ser - 40 g

5.

Cebula 2 szt. - ½ szt.

6.

Musztarda - 1 łyżeczka

7.

Sok cytrynowy - 2 łyżeczka

8.

Zmielony czarny pieprz - 1 g

9.

Sól - 1 g

10.

Tłuczone ziemniaki - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

50%

Tłuszcz

45г

🍚

27%

Węglowodany

24г

🥩

23%

Białko

21г

🔥

524

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Rozmroź filet z mintaja, dokładnie opłucz i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Obierz i umyj cebulę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do pieczenia, wykładając ją papierem pergaminowym.

2

Krok 2

Pokrój cebulę w cienkie półplasterki. Zetrzyj ser na tarce.

3

Krok 3

Posól i popieprz rybę, a następnie obficie polej ją świeżym sokiem z cytryny.

4

Krok 4

W formie wyłożonej pergaminem ułóż warstwę cebuli, a na wierzchu ostrożnie rozmieść przygotowaną rybę.

5

Krok 5

Obficie posmaruj filet sosem śmietanowym, a następnie włóż rybę do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

6

Krok 6

Posyp danie startym serem. Wstaw formę z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut, aby ser się roztopił i utworzył złocistą skórkę.

7

Krok 7

Podaj aromatycznego, pieczonego mintaja z delikatnym puree ziemniaczanym lub innym dodatkiem, wedle uznania.


Dla sos:

1

Krok 1

W osobnej misce wymieszaj śmietanę, majonez i musztardę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Kurki z wątróbką drobiową

Эмилия

2214

Kcal

132

Białko

176

Tłuszcz

53

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone