Czas gotowania
20 min.
Porcje
4
Kuchnia
Francuska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Proponujemy lżejszą wersję tradycyjnego dania kuchni francuskiej, które z pewnością stanie się hitem na Twoim letnim stole! Odkryj szybkość, wspaniałość smaku i korzyści w jednym daniu – spróbuj naszego ragout z cukinii.
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Cukinia - 4 szt.
Pomidor - 2 szt.
Czosnek - 4 ząbek
Pietruszka - 5 pęczek
Mąka - 1.5 łyżka
Ghee - do smaku
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Śmietana 12% - 200 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
127г
🍚
Węglowodany
72г
🥩
Białko
22г
🔥
Kcal
Przekształć swoje cukinie bez obierania: przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój w poprzek na apetyczne kawałki o grubości 2,5–3 cm.
Przygotuj aromatyczną mieszankę: rozgnieć, obierz i dokładnie posiekaj czosnek. Następnie drobno posiekaj liście pietruszki i wymieszaj je z czosnkiem. Pokrój pomidory w średnią kostkę, aby dodać soczystości.
W rondelku rozpuść masło klarowane. Szybko podsmaż cukinię na dużym ogniu do uzyskania złocistej skórki, posyp mąką, solą i pieprzem, kontynuuj smażenie jeszcze chwilę, aby wydobyć wszystkie aromaty.
Ostatni szlif: polej cukinię śmietaną, zmniejsz ogień do średniego, delikatnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj pomidory i pietruszkę z czosnkiem, podgrzej, zdejmij z ognia i twoje danie jest gotowe do podania!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku