Czas gotowania
1 godz.
Porcje
7
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Odkryj radość przygotowywania tych delikatnych i soczystych babeczek twarogowych, które dosłownie rozpływają się w ustach. Z rodzynkami w każdym kawałku i możliwością dekoracji według własnego gustu, te babeczki staną się wspaniałym poczęstunkiem dla całej rodziny lub grupy przyjaciół. Stwórzmy razem kulinarne cudo!
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Mąka - 400 g
Twarożek 0,1% - 280 g
Masło - 160 g
Kurze jajo - 4 szt.
Cukier - 200 g
rodzynki - 200 g
Cytrynowy - 1 szt.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczka
Sól - 2 g
Cukier puder - 80 g
Jajko kurze (białe) - 1 szt.
Sok cytrynowy - ½ łyżeczka
Jagody - do smaku
Świeża mięta - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
145г
🍚
Węglowodany
705г
🥩
Białko
115г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 175°C i przygotuj formę do muffinek, wkładając papierowe wkładki. Niech Twoja kuchnia wypełni się oczekiwaniem na aromatyczne wypieki!
Zalej rodzynki gorącą wodą na 5 minut, aby nasiąkły wilgocią i zmiękły. W międzyczasie umyj cytrynę i zetrzyj skórkę – ona doda cytrusowej świeżości twoim babeczkom.
Ubij miękkie masło z cukrem na puszysty krem, następnie dodaj sól, skórkę, jajka i twaróg. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj rodzynki. Dokładnie wymieszaj ciasto mikserem, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
Rozłóż ciasto do foremek, wypełniając je do 2/3. Piecz w piekarniku do złotego koloru przez 30 minut. Sprawdź gotowość szpikulcem - powinien wychodzić suchy.
Przygotuj lukier, ubijając białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta, biała masa. Udekoruj ciepłe babeczki lukrem i dodaj świeże jagody i miętę dla piękna i aromatu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku