MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Rolada z makreli z jajkiem i marchewką

Дарина Сіліна

PREMIUM

@SilinaDarina

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Rolada z makreli z jajkiem i marchewką

Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

4

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Przekąski na świąteczny noworoczny stół

  • Przekąski

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Przygotujmy pyszną i oryginalną przekąskę rybną na świąteczny stół! Rolada z makreli z jajkiem i marchewką w przekroju wygląda bardzo efektownie, dlatego ozdobi każdą ucztę. Przystawka wychodzi bardzo smaczna, soczysta i apetyczna. Roladę łatwo pokroić na porcje i dobrze trzyma kształt dzięki żelatynie. Taki smaczny i zdrowy przepis z dostępnych składników docenią miłośnicy dań rybnych.

Рибний рулетРибна закускаСкумбріяРулети зі скумбрії

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Zamarznięta makrela - 1 szt.

2.

Jaja kurze C1 - 2 szt.

3.

Marchewka - 1 szt.

4.

Jadalna żelatyna - 2 łyżeczka

5.

Sól - ½ łyżeczka

6.

Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka

7.

Przyprawa do ryb - ½ łyżeczka

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

19%

Tłuszcz

5г

🍚

11%

Węglowodany

3г

🥩

70%

Białko

19г

🔥

138

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 4 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Makrelę wcześniej wyjmij z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej. Jajka kurze ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie. Marchew umyj, ugotuj do miękkości i ostudź do temperatury pokojowej.

Makrelę wcześniej wyjmij z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej. Jajka kurze ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie. Marchew umyj, ugotuj do miękkości i ostudź do temperatury pokojowej.
2

Krok 2

Odetnij makreli głowę, ogon i płetwy. Rozetnij rybie brzuch, usuń wnętrzności i czarną błonę w środku. Dokładnie umyj rybę pod zimną wodą, osusz tuszę papierowymi serwetkami. Rozetnij rybę na 2 filety, usuń kręgosłup i ości. Wyłóż makrelę na deskę do krojenia wyłożoną folią spożywczą.

Odetnij makreli głowę, ogon i płetwy. Rozetnij rybie brzuch, usuń wnętrzności i czarną błonę w środku. Dokładnie umyj rybę pod zimną wodą, osusz tuszę papierowymi serwetkami. Rozetnij rybę na 2 filety, usuń kręgosłup i ości. Wyłóż makrelę na deskę do krojenia wyłożoną folią spożywczą.
3

Krok 3

Filety z makreli posól do smaku, dopraw przyprawami. Użyłam czarnego pieprzu mielonego i mieszanki przypraw do ryb.

Filety z makreli posól do smaku, dopraw przyprawami. Użyłam czarnego pieprzu mielonego i mieszanki przypraw do ryb.
4

Krok 4

Równomiernie posyp makrelę żelatyną instant.

Równomiernie posyp makrelę żelatyną instant.
5

Krok 5

Ugotowaną marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż startą marchewkę na jedno filetu makreli.

Ugotowaną marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż startą marchewkę na jedno filetu makreli.
6

Krok 6

Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w plasterki o grubości 5-7 mm. Wyłóż plasterki jajek na wierzch marchewki.

Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w plasterki o grubości 5-7 mm. Wyłóż plasterki jajek na wierzch marchewki.
7

Krok 7

Przykryj ugotowane jajka drugim filetem makreli.

Przykryj ugotowane jajka drugim filetem makreli.
8

Krok 8

Szczelnie owiń rybę z jajkiem i marchewką folią spożywczą w kilku warstwach.

Szczelnie owiń rybę z jajkiem i marchewką folią spożywczą w kilku warstwach.
9

Krok 9

Do garnka o odpowiedniej średnicy wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Ostrożnie opuść roladę z makreli w folii do wrzącej wody, gotuj ją przez 30 minut.

Do garnka o odpowiedniej średnicy wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Ostrożnie opuść roladę z makreli w folii do wrzącej wody, gotuj ją przez 30 minut.
10

Krok 10

Następnie wyjmij rybę z wody i, nie rozwijając folii, połóż ją pod prasą. Jako obciążnika użyłam szklanego słoika z wodą. Kiedy roladka ostygnie do temperatury pokojowej, włóż ją do lodówki na noc. Następnie ostrożnie rozetnij folię, pokrój roladę z makreli na porcje o grubości 1 cm.

Następnie wyjmij rybę z wody i, nie rozwijając folii, połóż ją pod prasą. Jako obciążnika użyłam szklanego słoika z wodą. Kiedy roladka ostygnie do temperatury pokojowej, włóż ją do lodówki na noc. Następnie ostrożnie rozetnij folię, pokrój roladę z makreli na porcje o grubości 1 cm.
11

Krok 11

Podawaj przystawkę schłodzoną, udekorowaną świeżą zielenią. Smacznego!

Podawaj przystawkę schłodzoną, udekorowaną świeżą zielenią. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Pikantne śliwki: Magiczna uczta z nutami porto

Дана

492

Kcal

3

Białko

1

Tłuszcz

49

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone