PREMIUM
@SilinaDarina
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
4
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przygotujmy pyszną i oryginalną przekąskę rybną na świąteczny stół! Rolada z makreli z jajkiem i marchewką w przekroju wygląda bardzo efektownie, dlatego ozdobi każdą ucztę. Przystawka wychodzi bardzo smaczna, soczysta i apetyczna. Roladę łatwo pokroić na porcje i dobrze trzyma kształt dzięki żelatynie. Taki smaczny i zdrowy przepis z dostępnych składników docenią miłośnicy dań rybnych.
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Zamarznięta makrela - 1 szt.
Jaja kurze C1 - 2 szt.
Marchewka - 1 szt.
Jadalna żelatyna - 2 łyżeczka
Sól - ½ łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka
Przyprawa do ryb - ½ łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
5г
🍚
Węglowodany
3г
🥩
Białko
19г
🔥
Kcal
Makrelę wcześniej wyjmij z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej. Jajka kurze ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie. Marchew umyj, ugotuj do miękkości i ostudź do temperatury pokojowej.
Odetnij makreli głowę, ogon i płetwy. Rozetnij rybie brzuch, usuń wnętrzności i czarną błonę w środku. Dokładnie umyj rybę pod zimną wodą, osusz tuszę papierowymi serwetkami. Rozetnij rybę na 2 filety, usuń kręgosłup i ości. Wyłóż makrelę na deskę do krojenia wyłożoną folią spożywczą.
Filety z makreli posól do smaku, dopraw przyprawami. Użyłam czarnego pieprzu mielonego i mieszanki przypraw do ryb.
Równomiernie posyp makrelę żelatyną instant.
Ugotowaną marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż startą marchewkę na jedno filetu makreli.
Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w plasterki o grubości 5-7 mm. Wyłóż plasterki jajek na wierzch marchewki.
Przykryj ugotowane jajka drugim filetem makreli.
Szczelnie owiń rybę z jajkiem i marchewką folią spożywczą w kilku warstwach.
Do garnka o odpowiedniej średnicy wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Ostrożnie opuść roladę z makreli w folii do wrzącej wody, gotuj ją przez 30 minut.
Następnie wyjmij rybę z wody i, nie rozwijając folii, połóż ją pod prasą. Jako obciążnika użyłam szklanego słoika z wodą. Kiedy roladka ostygnie do temperatury pokojowej, włóż ją do lodówki na noc. Następnie ostrożnie rozetnij folię, pokrój roladę z makreli na porcje o grubości 1 cm.
Podawaj przystawkę schłodzoną, udekorowaną świeżą zielenią. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku