@danakire
Trudność: Średnia
1 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
1
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zanurz się w świat delikatnego i zwiewnego tortu "Stokrotki"! Ten deser, przesiąknięty miłością i troską, będzie wspaniałą ozdobą każdego święta. Pozwól sobie rozkoszować się tym kulinarnym arcydziełem!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Krem 9% - 150 g
jajko - 2 szt.
Cukier - 200 g
Odparowane mleko - 150 g
Soda kremowa - 5 g
Sól - 3 g
Śmietana 12% - 500 g
Cukier puder - 200 g
Masło - 150 g
Mąka - 500 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
216г
🍚
Węglowodany
776г
🥩
Białko
92г
🔥
Kcal
Ubij śmietankę, cukier i jajka do uzyskania gęstej masy. Dodaj sól, sodę i mleko skondensowane. Ubij jeszcze raz przez minutę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, za pomocą wykałaczki: powinna wyjść sucha.
Ostudzony biszkopt przekrój na pół i obficie posmaruj kremem. Nie zapomnij hojnie pokryć wierzch tortu pozostałym kremem dla idealnego wykończenia.
Przygotuj delikatny krem: śmietanę ubij z cukrem pudrem do gęstej konsystencji. Dla większej stabilności można dodać zagęstnik do śmietany i trochę waniliny, aby nadać kremowi niepowtarzalny aromat.
Przygotuj dekoracje: ubij masło z cukrem pudrem na puszystą i lekką masę. Uformuj stokrotki, i opcjonalnie użyj barwników spożywczych, aby uczynić je kolorowymi i jaskrawymi. Puść wodze fantazji i udekoruj tort!
Stopniowo wsypuj mąkę, delikatnie mieszając mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku