MealWings

Artykuły

Kontakt

Diet

NEW

Delikatne placki z cukinii - przygotowujemy szybko i prosto!

Эмилия

@emilyozerova

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Delikatne placki z cukinii - przygotowujemy szybko i prosto!

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

6

Kuchnia

Rosyjska

Trudność

Kategorie

  • Wspólne

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Odkryj przepis na szybkie i niezwykle smaczne placki z cukinii, które podbiją serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Sekret soczystych i puszystych placków tkwi w dokładnym odciśnięciu masy cukiniowej z nadmiaru wilgoci. Podawaj je jako samodzielne danie, dodatek do mięsa lub zabieraj ze sobą do pracy – lekki, zdrowy i apetyczny obiad gwarantowany!

ЖарениеЗавтракОбедПолдникУжинВторое блюдоВыпечкаОладьиОсновное блюдоВегетарианствоДетское менюОво

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Młoda cukinia - 2 szt.

2.

Cebula cebulowa - 1 szt.

3.

Czosnek - 3 ząbek

4.

Koperek - 40 g

5.

Jajka - 2 szt.

6.

Mąka - 110 g

7.

Proszek do pieczenia - ½ łyżeczka

8.

Olej roślinny - 4 łyżka

9.

Sól - do smaku

10.

Czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

26%

Tłuszcz

66г

🍚

61%

Węglowodany

154г

🥩

12%

Białko

31г

🔥

1240

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj cukinię na szybkie placki. Dokładnie umyj i obierz ze skórki, jeśli jest gruba. Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Przełóż startą masę na sito, lekko posól i odstaw na 5 minut, aby odciekł nadmiar płynu.

Przygotuj cukinię na szybkie placki. Dokładnie umyj i obierz ze skórki, jeśli jest gruba. Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Przełóż startą masę na sito, lekko posól i odstaw na 5 minut, aby odciekł nadmiar płynu.
2

Krok 2

Oczyść cebulę i ząbki czosnku. Drobno posiekaj lub przeciśnij czosnek przez praskę. Koper umyj, osusz i drobno posiekaj. Przygotuj aromatyczną bazę pod przyszłe racuchy!

Oczyść cebulę i ząbki czosnku. Drobno posiekaj lub przeciśnij czosnek przez praskę. Koper umyj, osusz i drobno posiekaj. Przygotuj aromatyczną bazę pod przyszłe racuchy!
3

Krok 3

Odciśnij starte cukinie, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci i przełóż je do dużej miski. Dodaj przygotowane cebulę, czosnek i koperek. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łopatki kuchennej, aby równomiernie się rozłożyły.

Odciśnij starte cukinie, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci i przełóż je do dużej miski. Dodaj przygotowane cebulę, czosnek i koperek. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łopatki kuchennej, aby równomiernie się rozłożyły.
4

Krok 4

Do miski z masą cukiniową dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i mielony czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, dążąc do jednorodności. Pamiętaj, że sól najlepiej dodawać na samym końcu, aby uniknąć nadmiernej wodnistości ciasta.

Do miski z masą cukiniową dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i mielony czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, dążąc do jednorodności. Pamiętaj, że sól najlepiej dodawać na samym końcu, aby uniknąć nadmiernej wodnistości ciasta.
5

Krok 5

Rozgrzej wystarczającą ilość oleju roślinnego na dużej patelni. Wykładaj masę cukiniową łyżką stołową, formując małe placki. Smaż je z jednej strony do uzyskania złocistego koloru.

Rozgrzej wystarczającą ilość oleju roślinnego na dużej patelni. Wykładaj masę cukiniową łyżką stołową, formując małe placki. Smaż je z jednej strony do uzyskania złocistego koloru.
6

Krok 6

Ostrożnie przewróćcie racuchy i smażcie je z drugiej strony do gotowości. Podawajcie gorące racuchy z cukinii ze śmietaną lub naturalnym jogurtem, aby nadać daniu dodatkowej delikatności i pikantności.

Ostrożnie przewróćcie racuchy i smażcie je z drugiej strony do gotowości. Podawajcie gorące racuchy z cukinii ze śmietaną lub naturalnym jogurtem, aby nadać daniu dodatkowej delikatności i pikantności.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Wyśmienity dżem z winogron bezpestkowych.

Эмилия

1685

Kcal

7

Białko

2

Tłuszcz

421

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone