PREMIUM
@SilinaDarina
Trudność: Łatwa
6 Porcje
0.0
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
6
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pyszne i aromatyczne pulpeciki z kurczaka z ryżem będą świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Duszone w sosie pomidorowym na patelni, wychodzą soczyste i delikatne. Na życzenie pulpety z kurczaka mielonego można uzupełnić dodatkiem z puree ziemniaczanego lub makaronu. Wypróbuj ten wariant przygotowania pulpetów z kurczaka z ryżem w sosie pomidorowym! Jestem pewna, że Tobie i Twoim bliskim on również się spodoba!
Wszystkich składników: 17
Porcje:
Filet z kurczaka - 500 g
Cebula - 2 szt.
Marchewka - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbek
Kurze jajo - 1 szt.
Ryż długoziarnisty - 3 łyżka
Mąka pszenna - 3 łyżka
koncentrat pomidorowy - 2 łyżka
Rafinowany olej roślinny - 60 ml
Sól - 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - 0.3 łyżeczka
Mieszanka przyprawowa: czosnek suszony, kminek, kolendra, papryka - ½ łyżeczka
Przyprawa Khmeli-suneli - ½ łyżeczka
Liść laurowy - 2 szt.
Piment - 2 szt.
Bulion warzywny (lub woda) - 300 ml
Koper świeży - ½ pęczek
Porcje:
🥓
Tłuszcz
75г
🍚
Węglowodany
120г
🥩
Białko
132г
🔥
Kcal
Filety z kurczaka umyj, osusz z nadmiaru wilgoci papierowymi ręcznikami. Oczyść mięso z tłuszczu i błonek, pokrój na kawałki średniej wielkości. Jedną główkę cebuli obierz z łupin, rozkrój na 4 części. Przełóż filety z kurczaka i cebulę do misy blendera. Dodaj 2 ząbki czosnku, obrane z łupin.
Rozdrobnij składniki na gęsty jednolity farsz. Przełóż go do głębokiego naczynia.
Ryż długoziarnisty dokładnie opłucz, ugotuj do półmiękkości w osolonej wodzie. Odcedź ryż na sicie, przepłucz zimną wodą.
Dodaj ryż do mielonego kurczaka.
Wbij do mieszanki 1 jajko kurze, wsyp sól i przyprawy do smaku.
Dokładnie wymieszaj farsz do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zwilżając ręce w zimnej wodzie, uformuj okrągłe klopsy z mięsa mielonego o jednakowej wielkości. Obtocz przygotowane klopsy w mące pszennej.
Wyłóż pulpety na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smaż wyroby na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Przygotuj sos pomidorowy. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Wyłóż warzywa na patelnię z rozgrzanym olejem. Mieszając, podsmaż cebulę na średnim ogniu do złocistego odcienia.
Marchew umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj startą marchew do cebuli. Wymieszaj, kontynuuj smażenie składników razem na małym ogniu do miękkości warzyw.
Dodaj pastę pomidorową, sól i przyprawy do smaku. Ja użyłam chmeli-suneli.
Wlej do patelni gorącą wodę, bulion z kurczaka lub warzywny. Wymieszaj, doprowadź sos do wrzenia.
Delikatnie ułóż usmażone pulpety w sosie pomidorowym. Przykryj patelnię pokrywką i duś pulpety z kurczaka z ryżem na małym ogniu przez 15 minut.
Pod koniec gotowania posyp kulki mięsne drobno posiekanym świeżym koperkiem.
Gotowe klopsiki z kurczaka z ryżem podawać na gorąco razem z sosem.
Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku