@emilyozerova
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
4
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Odkryj alternatywny sposób przygotowania dorsza! Zapomnij o chrupiącej skórce, ponieważ ten przepis oferuje delikatny, rozpływający się w ustach filet, pieczony na parze z soczystymi warzywami. Idealny dla tych, którzy cenią delikatny smak i zdrową żywność
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
filet z dorsza - 4 szt.
Por - 300 g
Marchewka - 300 g
Masło - 100 g
Olej roślinny - 4 łyżeczka
Sól - do smaku
Mieszanka przyprawowa papryki - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
114г
🍚
Węglowodany
84г
🥩
Białko
31г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 170 °C. Natrzyj rybę solą i pieprzem z każdej strony, pozwól jej nasiąknąć aromatami przypraw przez 10 minut. Ten prosty krok pozwoli dorszowi rozwinąć swój smak i uczyni danie niezapomnianym.
Przekrój por wzdłuż na pół, a następnie pokrój w długie paski. Dokładnie umyj paski w dużej ilości zimnej wody, aby pozbyć się piasku, który może się ukrywać między warstwami. Odcedź na durszlaku, aby ociekła nadmiar wody.
Oczyść marchew i pokrój w cienkie, długie słupki. W przestronnej misce wymieszaj słupki marchwi i aromatyczny por. Ta barwna mieszanka warzywna będzie doskonałym dodatkiem do delikatnego dorsza.
Przygotuj osiem arkuszy folii o wymiarach około 30 x 30 cm. Na cztery arkusze, w centrum każdego, wyłóż obfitą warstwę mieszanki pora i marchwi. Skrop warzywa olejem roślinnym, posól i przypraw świeżo zmielonym pieprzem. Ta aromatyczna warzywna podkładka posłuży jako poduszka dla ryby.
Na warzywnym podkładzie ułóż po kawałku ryby. Bezpośrednio na dorszu pokrój w cienkie plasterki zamrożone masło (najwygodniej użyć noża do obierania warzyw). Masło nada rybie soczystość i niepowtarzalny śmietankowy smak.
Przykryj rybę z warzywami pozostałymi arkuszami folii i dokładnie zawiń brzegi, aby powstały hermetyczne kwadratowe paczki. W takiej postaci paczki można przygotować wcześniej (na 1–4 godziny przed pieczeniem) i przechowywać w lodówce.
Wyłóż paczki na blachę do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Gotowe paczki ostrożnie przełóż na talerze i natnij folię – uważaj, w środku jest gorąca para!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku