MealWings

Artykuły

Kontakt

Diet

NEW

Frumenty, złota kasza pszeniczna

Эмилия

@emilyozerova

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Frumenty, złota kasza pszeniczna

Dodaj do planów


Czas gotowania

40 min.

Porcje

4

Kuchnia

Rosyjska

Trudność

Kategorie

  • Wspólne

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Odkryj smak dzieciństwa z tą delikatną i aromatyczną kaszą manną, która szczególnie przypadnie do gustu dzieciom. Zanurz się w złoty świat frumenty, który ogrzeje cię swoim ciepłem i przytulnością.

ВаркаРусская кухняЗавтракОбедВторое блюдоОсновное блюдоВегетарианство: Ово-лактоВегетарианствоДетское менюЛанчКашапшенная кашакаши на завтракпшенкапшеничная каша

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 6

Porcje:

1.

Kasza pszenna - 1 szklanka

2.

Żółtka - 4 szt.

3.

Szafran - 0.3 łyżeczka

4.

Sól - do smaku

5.

Cynamon - do smaku

Dla kremu:

1.

Krem 9% - 150 ml

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

13%

Tłuszcz

38г

🍚

73%

Węglowodany

212г

🥩

14%

Białko

41г

🔥

1271

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Namocz szafran w winie lub wodzie na 15-20 minut, pozwalając aromatom w pełni się rozwinąć. Pozwól im się nasycić, aby każdy włóczek wypełnił się życiodajną wilgocią.

2

Krok 2

W garnku zagotuj 2 szklanki wody, dodaj sól, wsyp kaszę i, mieszając, poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zamknij pokrywką i gotuj na słabym ogniu, aż cała woda całkowicie się wchłonie. Niech kasza delikatnie się dusi, wchłaniając każdą kroplę.

3

Krok 3

Delikatnie wymieszaj śmietankę z żółtkami i dodaj szczyptę soli, doprowadzając do jednolitej konsystencji. Dla idealnej gładkości przecedź mieszankę, pozbywając się białkowych „nitek”.

4

Krok 4

Wlej do kaszy szafran z winem lub wodą i dodaj żółtka ze śmietanką. Energicznie wymieszaj, aby kolor rozłożył się równomiernie, niczym promienie słoneczne na złotym polu. Wyłącz ogień, przykryj garnek ręcznikiem i daj kaszy trochę nasiąknąć, mniej więcej 10 minut. Podawaj gorącą, posypując aromatycznym cynamonem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Szczupak w śmietanie pieczony w folii

Дана

1111

Kcal

21

Białko

87

Tłuszcz

54

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone