MealWings

Artykuły

Kontakt

Diet

NEW

Roladki z ciasta francuskiego z kurczakiem i bakłażanem

Дарина Сіліна

PREMIUM

@SilinaDarina

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Roladki z ciasta francuskiego z kurczakiem i bakłażanem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

4

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Pierś z kurczaka, filet z kurczaka

  • Wypieki z ciasta francuskiego

  • Szybkie pieczenie

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

W wolny dzień uracz bliskich pysznymi domowymi wypiekami. Przygotujmy chrupiące i apetyczne roladki z ciasta francuskiego. Jako nadzienie wykorzystamy filet z kurczaka, usmażony z bakłażanami i cebulą. Połączenie cienkiego ciasta francuskiego i soczystego nadzienia spodoba się wszystkim bez wyjątku. W smaku bakłażany przypominają smażone grzyby. Do podstawy potrzebne będzie nam gotowe ciasto francuskie, co znacznie zaoszczędzi czas i ułatwi proces przygotowania. Aromatyczne roladki z ciasta francuskiego wygodnie zabrać ze sobą w drogę lub na przekąskę. Wychodzi smacznie, sycąco i zdrowo!

баклажанРулетики з листкового тіста Рулетики з куркою та баклажанамиКуряче філе

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Ciasto francuskie bez drożdży - 500 g

2.

Filet z kurczaka - 350 g

3.

Bakłażan - 250 g

4.

Cebula - 100 g

5.

Ser topiony - 50 g

6.

Kurze jajo - 1 szt.

7.

Olej roślinny do smażenia - 30 ml

8.

Sól - ½ łyżeczka

9.

Świeżo zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka

10.

Przyprawa Khmeli-suneli - ½ łyżeczka

11.

Świeża pietruszka - ⅕ pęczek

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

32%

Tłuszcz

151г

🍚

38%

Węglowodany

176г

🥩

30%

Białko

141г

🔥

2676

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Ciasto francuskie bez drożdży należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby się rozmroziło i stało się elastyczne.

Ciasto francuskie bez drożdży należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby się rozmroziło i stało się elastyczne.
2

Krok 2

Filet z kurczaka umyj, osusz z nadmiaru wilgoci papierowymi serwetkami. Oczyść mięso z tłuszczu i błonek, pokrój w kostkę o boku 1 cm.

Filet z kurczaka umyj, osusz z nadmiaru wilgoci papierowymi serwetkami. Oczyść mięso z tłuszczu i błonek, pokrój w kostkę o boku 1 cm.
3

Krok 3

Ułóż filety z kurczaka w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Co jakiś czas mieszając, smaż mięso na średnim ogniu, aż zbieleje.

Ułóż filety z kurczaka w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Co jakiś czas mieszając, smaż mięso na średnim ogniu, aż zbieleje.
4

Krok 4

Bakłażana umyj, obetnij ogonki. Nie obierając warzyw ze skórki, pokrój je w kostkę o boku 1 cm. Cebulę obierz z łusek, pokrój w drobną kostkę.

Bakłażana umyj, obetnij ogonki. Nie obierając warzyw ze skórki, pokrój je w kostkę o boku 1 cm. Cebulę obierz z łusek, pokrój w drobną kostkę.
5

Krok 5

Dodaj warzywa do patelni z filetem z kurczaka.

Dodaj warzywa do patelni z filetem z kurczaka.
6

Krok 6

Wymieszaj, kontynuuj smażenie składników razem, aż mięso i warzywa będą gotowe.

Wymieszaj, kontynuuj smażenie składników razem, aż mięso i warzywa będą gotowe.
7

Krok 7

Dodaj do farszu serek śmietankowy (opcjonalnie można go zastąpić gęstą śmietaną), sól i przyprawy do smaku. Wymieszaj składniki. Kontynuuj gotowanie farszu na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby filet z kurczaka i warzywa nasiąkły śmietankowym smakiem. Ostudź farsz do rolad z ciasta francuskiego do temperatury pokojowej.

Dodaj do farszu serek śmietankowy (opcjonalnie można go zastąpić gęstą śmietaną), sól i przyprawy do smaku. Wymieszaj składniki. Kontynuuj gotowanie farszu na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby filet z kurczaka i warzywa nasiąkły śmietankowym smakiem. Ostudź farsz do rolad z ciasta francuskiego do temperatury pokojowej.
8

Krok 8

Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto francuskie na prostokątny płat o grubości 3 mm. Pokrój ciasto na prostokątne elementy o wymiarach 16x8 cm. Z podanej ilości składników otrzymałem 8 wyrobów.

Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto francuskie na prostokątny płat o grubości 3 mm. Pokrój ciasto na prostokątne elementy o wymiarach 16x8 cm. Z podanej ilości składników otrzymałem 8 wyrobów.
9

Krok 9

Roztrzep jajko kurze widelcem, aby żółtko i białko się połączyły. Za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj przygotowane kawałki roztrzepanym jajkiem. Jest to konieczne, aby ciasto lepiej się skleiło, a roladki trzymały formę podczas pieczenia. Podziel gotowe nadzienie na 8 części. Wyłóż na jeden brzeg każdego przygotowanego kawałka niewielką ilość filetu z kurczaka z bakłażanami i cebulą.

Roztrzep jajko kurze widelcem, aby żółtko i białko się połączyły. Za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj przygotowane kawałki roztrzepanym jajkiem. Jest to konieczne, aby ciasto lepiej się skleiło, a roladki trzymały formę podczas pieczenia. Podziel gotowe nadzienie na 8 części. Wyłóż na jeden brzeg każdego przygotowanego kawałka niewielką ilość filetu z kurczaka z bakłażanami i cebulą.
10

Krok 10

Ostrożnie zawiń przygotowane kawałki w ciasne rulony. Ułóż wyroby na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szwem do dołu. Posmaruj wierzch ruloników roztrzepanym jajkiem, aby były rumiane.

Ostrożnie zawiń przygotowane kawałki w ciasne rulony. Ułóż wyroby na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szwem do dołu. Posmaruj wierzch ruloników roztrzepanym jajkiem, aby były rumiane.
11

Krok 11

Piecz roladki z ciasta francuskiego z kurczakiem i bakłażanem w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15-20 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Piecz roladki z ciasta francuskiego z kurczakiem i bakłażanem w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15-20 minut, aż uzyskają złoty kolor.
12

Krok 12

Gotowe produkty lekko ostudź na kratce i podawaj ciepłe. Takie danie ma sukces i u dorosłych, i u dzieci. Smacznego!

Gotowe produkty lekko ostudź na kratce i podawaj ciepłe. Takie danie ma sukces i u dorosłych, i u dzieci. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Kurczak z kapustą w piekarniku w rękawie

Дарина Сіліна

916

Kcal

24

Białko

55

Tłuszcz

79

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone